Πρώτο Θέμα

Άσε μας ρε «Πρώτο Θέμα» που ψάχνουν οι επιχειρηματίες άτομα να δουλέψουν και δεν βρίσκουν…

Του Νίκου Αναστασιάδη – Πηγή: net.xekinima.org
Διαβάσαμε ένα «ρεπορτάζ» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα με τίτλο «Το “δράμα” ενός ιδιοκτήτη καφέ, εδώ και δύο μήνες ψάχνει ντελιβερά και δεν βρίσκει!» και πραγματικά εξοργιστήκαμε!

Στο «ρεπορτάζ» λοιπόν αυτό, παρουσιάζεται συνέντευξη ενός επιχειρηματία, ιδιοκτήτη καφέ στο Νέο Ηράκλειο, που παραπονιέται ότι ενώ έχει βάλει αγγελία εδώ και δύο μήνες ψάχνοντας να βρει υπάλληλο διανομέα, δεν βρίσκει και αναγκάζεται να παραδίδει τις παραγγελίες μόνος του.

Όπως μας πληροφορεί το «Πρώτο Θέμα»: «οι Έλληνες προτιμούν την ανεργία από το να μοιράζουν καφέδες»!

Ποιος φταίει για την ανεργία;

Στο τέλος του άρθρου, παρατίθενται στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας, ώστε να βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα στους αναγνώστες: η ανεργία είναι υψηλή γιατί οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δουλέψουν, και όχι γιατί οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μάλιστα μας λέει ότι

«Έρχονται νέοι 19-22 χρονών και ζητάνε να εργαστούν μόνο 2-3 ώρες, ίσα, ίσα δηλαδή για να βγάλουν τα έξοδα για τα τσιγάρα και τον καφέ τους. Μόλις τους λες για οκτάωρη απασχόληση, όπου φύγει φύγει! Προφανώς τα υπόλοιπα έξοδα τους καλύπτονται από τους γονείς τους και έτσι δεν δείχνουν διάθεση να εργαστούν για περισσότερες από τρεις ώρες».

Η γνωστή λοιπόν προπαγάνδα για τους «τεμπέληδες» Έλληνες που «πίνουν καφέδες», που ακούγαμε στην αρχή της κρίσης από τον Σόιμπλε, τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς και τα συστημικά ΜΜΕ, επανέρχεται και πάλι.

Αλήθεια; Οι εργαζόμενοι φταίνε για την κρίση και την ανεργία;

Οι εργαζόμενοι φταίνε για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν;

Οι εργαζόμενοι φταίνε που τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο με συνέπεια όσοι δουλεύουν να εξοντώνονται και να μην δημιουργούνται θέσεις εργασίας;

Οι εργαζόμενοι φταίνε για «την μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία σε καιρό ειρήνης», κατά το περιοδικό Forbes;

Οι εργαζόμενοι φταίνε που η ελληνική οικονομία είχε την 5η χειρότερη πτώση στην παγκόσμια οικονομία, ακολουθώντας χώρες όπως η Λιβύη και η Υεμένη που είχαν πολέμους, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουϊνέα;

Μάλλον ως εργαζόμενοι πρέπει να πίνουμε πολλούς καφέδες για να έχει η συμπεριφορά μας τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα…

Τι σημαίνει 4€ την ώρα;

Ο ιδιοκτήτης του καφέ παραπονιέται ότι ο μισθός που προσφέρει είναι 4€ την ώρα, που το θεωρεί «ικανοποιητική αμοιβή». Δεν μας ξεκαθαρίζει όμως κάποια πράγματα, που είναι πολύ συνηθισμένα στο επάγγελμα του «ντελιβερά»:

    • Ο μισθός που δίνει περιλαμβάνει πλήρη ασφάλιση; Γιατί σε πολλά μαγαζιά κυριαρχεί η μαύρη αδήλωτη εργασία, ή το να κολλάει ο εργοδότης «ενδεικτικά» κάποια ένσημα
    • Ο μισθός περιλαμβάνει τις βενζίνες;
    • Ο μισθός που δίνει αφορά εργασία με μηχανάκι της επιχείρησης ή με μηχανάκι ιδιοκτησίας του διανομέα; Γιατί προφανώς όταν ο διανομέας βάζει το μηχανάκι του στη δουλειά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσει το κόστος της φθοράς και της απόσβεσης του. Επίσης πρέπει να υπολογίσει ότι όταν χαλάει το μηχανάκι και μέχρι να φτιαχτεί δεν θα έχει δουλειά.
    • Ο μισθός περιλαμβάνει τις υπερωρίες; Και αν όχι, οι υπερωρίες πληρώνονται προσαυξημένες με βάση το νόμο ή με το βασικό ωρομίσθιο; Ο μισθός περιλαμβάνει δώρα, είναι προσαυξημένος για Κυριακές και αργίες;
    • Η επιχείρηση παρέχει τα ατομικά μέσα ασφαλείας που είναι απαραίτητα (κράνος, κτλ) ή αυτά πρέπει να τα αγοράσει ο διανομέας;

Και αν βάλουμε όλα αυτά, τι μένει στο τέλος; Μένει ένα ποσό που μπορεί να αντιστοιχεί και σε 2-2,5€ την ώρα!

Δηλαδή 16 με 20 ευρώ το 8ωρο, 320 με 400 ευρώ το μήνα, αν δουλεύει κάποιος 5ήμερο-8ωρο!

Για μια τόσο επικίνδυνη και σκληρή εργασία! Αυτό οι ιδιοκτήτες το αποκαλούν «ικανοποιητική αμοιβή»!

Η δουλειά του ντελιβαρά είναι μια από τις πιο δύσκολες και κακοπληρωμένες δουλειές που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα. Οι διανομείς είναι εκτεθειμένοι σε καύσωνες, βροχές και ψύχος, σε ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο και κάτω από τη συνεχή πίεση των εργοδοτών να «κάνουν πιο γρήγορα».

Εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα διανομέων που συμβαίνουν καθημερινά το πιστοποιούν. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά οι ιδιοκτήτες απαιτούν να πληρώσει ο διανομέας το κόστος επισκευής του δίκυκλου!

Με βάση το επιχείρημα των εργοδοτών ότι «αν δεν μπορείς περιμένουν άλλοι 100 για αυτή τη θέση» οι περισσότεροι διανομείς αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, μόνο και μόνο για να επιβιώσουν. Και τα ωράρια φυσικά δεν είναι σταθερά, μπορούν να αλλάξουν μέχρι και τελευταία στιγμή λόγω φόρτου εργασίας, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο οποιοδήποτε προσωπικό ή οικογενειακό προγραμματισμό.

Πρώτο Ψέμα

Αντιδραστικές φυλλάδες όπως το «Πρώτο Θέμα» γεμάτες με ρατσισμό, σεξισμό, fake news και υποκουλτούρα, προφανώς προωθούν και τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους εργαζόμενους.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για άλλο ένα στημένο ρεπορτάζ, όπως αυτό με τις γριούλες στα ΑΤΜ και την Χρυσή Αυγή…

Σίγουρα όμως πρόκειται για στημένη προπαγάνδα κατά των ανθρώπων του μόχθου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ