Γιατροί χωρίς σύνορα επιστολή γάζα
Κατεστραμμένο όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από ισραηλινό χτύπημα σε κομβόι της οργάνωσης στη Γάζα στις 18 Νοεμβρίου 2023. (Πηγή: MSF)

Ανοιχτή επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ανοιχτή επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και προς τις κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη απέστειλε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières – MSF), με την οποία εκλιπαρεί για δράση προς την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Πρέπει να σταματήσουν όλα τώρα», λέει η επιστολή για τις αδιάκριτες και ανελέητες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, για τις βίαιες εκτοπίσεις, για τα χτυπήματα σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και για τον αποκλεισμό της Γάζας από ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Η επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπογράφεται από τον πρόεδρο του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης, δρ. Χρήστο Χρήστου:

Σας γράφω εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) για να σας παρακαλέσω να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να εξασφαλίσετε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Πρέπει να απαιτήσετε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η επταήμερη εκεχειρία, μετά από εβδομάδες αμείλικτης βίας, ήταν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας. Ωστόσο, αυτές οι επτά ημέρες δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετές για να οργανωθεί η παράδοση επαρκούς βοήθειας και βασικών προμηθειών, ώστε να καλυφθούν οι ανυπολόγιστες ανάγκες. Τώρα που έληξε η εκεχειρία, υπάρχει επιστροφή στο θάνατο και την καταστροφή.

Οι συνάδελφοί μου και εγώ, όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θορυβηθήκαμε και συγκλονιστήκαμε από την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών πολιτών. Τώρα, μετά από 58 ημέρες, τα λόγια δεν μας επιτρέπουν να περιγράψουμε την απόλυτη φρίκη που προκαλείται στους Παλαιστίνιους πολίτες από το Ισραήλ, καθώς διεξάγει αδιάκοπο και αδιάκριτο πόλεμο στη Γάζα ενώπιον όλου του κόσμου.

Το Ισραήλ έχει επιδείξει κατάφωρη και πλήρη αδιαφορία για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων της Γάζας. Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και ερείπια. Αυτές οι υποτιθέμενα προστατευμένες εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται, βάλλονται από άρματα μάχης και πυροβόλα, περικυκλώνονται και δέχονται επιδρομές, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 203 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας εν ώρα καθήκοντος. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, είναι εντελώς εξαντλημένο και σε απόγνωση. Έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν άκρα παιδιών που πάσχουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς, αφού αντιμετώπισαν την αδιανόητη επιλογή μεταξύ της ζωής τους ή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ΓΧΣ έστειλαν πρόσφατα μια διεθνή ομάδα έκτακτης ανάγκης στη Γάζα για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας στην παροχή ιατρικών και χειρουργικών δυνατοτήτων. Δυστυχώς, οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της κλίμακας των θυμάτων, της καταστροφής των υποδομών, της έλλειψης βασικών προμηθειών, όπως τα καύσιμα, και της συνεχιζόμενης ανασφάλειας. Θέλουμε και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολύ περισσότερα. Σήμερα είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε επαρκώς στις ιατρικές ανάγκες στη Γάζα λόγω της πολιορκίας και του αδυσώπητου, γενικευμένου πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ.

Τέσσερις από το προσωπικό των ΓΧΣ έχουν σκοτωθεί — πολλοί άλλοι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Πολυάριθμοι άλλοι συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί. Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού τους έχουν σκοτωθεί.

Η Γάζα, υπό τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2007, είναι πράγματι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο. Από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της στις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει “πλήρη πολιορκία” στη Γάζα, απαγορεύοντας την είσοδο νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων για τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στον θύλακα. Σε αυτό προστίθενται οι ανελαστικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και εμποδίζουν την αναγκαία βοήθεια να φτάσει σε όποιον τη χρειάζεται. Η υποβολή ενός ολόκληρου πληθυσμού σε συλλογική τιμωρία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (ΔΑΔ).

Γινόμαστε μάρτυρες της απροκάλυπτης απαξίωσης της θεμελιώδους αρχής της ανθρωπότητας.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, η ολομέτωπη επίθεσή του δεν διεξάγεται μόνο εναντίον της Χαμάς. Απευθύνεται σε όλη τη Γάζα και τον λαό της με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες, αλλά το Ισραήλ είναι σαφές ότι τους ανταλλάσσει με τη δική του στρατιωτική στρατηγική που βασίζεται στη δυσανάλογη συμπεριφορά. Τις πρώτες ημέρες αυτής της αφόρητης επίθεσης, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) ανακοίνωσε ότι η «έμφαση» αυτής της κατάφωρα υπερβολικής αντεκδίκησης επρόκειτο να δοθεί στη «ζημιά και όχι στην ακρίβεια». Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι πράξεις του Ισραήλ μίλησαν πιο δυνατά από τα λόγια του.

Η βόρεια Γάζα σβήνεται από τον χάρτη. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Δηλαδή ένας στους 200 ανθρώπους στη Γάζα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι οικογένειες ξεθάβουν τους νεκρούς αγαπημένους τους κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτοί οι άμαχοι διατάσσονται επανειλημμένα και με τη βία να μετακινηθούν όλο και νοτιότερα, αλλά το Ισραήλ βομβαρδίζει ολόκληρη τη Λωρίδα. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

Η ομάδα έκτακτης ανάγκης μας στην Khan Younis, στη νότια Γάζα, ανέφερε μαζικές εισροές τραυματιών μετά από έντονους βομβαρδισμούς. Το περασμένο Σάββατο, 60 νεκροί και 213 τραυματίες έφτασαν στα επείγοντα του νοσοκομείου Al-Aqsa. Τα χτυπήματα αυτά πλήττουν επίσης υπερπλήρεις, άθλιους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου οι άνθρωποι επιβιώνουν μετά βίας με τη λιγοστή διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Αν δεν τους πετύχουν οι βόμβες, θα τους πετύχουν οι μολυσματικές ασθένειες και η πείνα.

Μια διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η δολοφονία χιλιάδων άλλων αμάχων και να επιτραπεί η κλιμακούμενη παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ΓΧΣ ζητούν επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Επιπλέον, ζητάμε την εφαρμογή ασφαλών και μακροχρόνιων οδών ιατρικής εκκένωσης σε τρίτες χώρες για τους ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς. Βραχυπρόθεσμα, η διακομιδή αυτών των ασθενών στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή και οι ΓΧΣ είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην κλιμάκωση των απαραίτητων ιατρικών δυνατοτήτων.

Οι αδιάκριτες και ανελέητες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οι βίαιες εκτοπίσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα.

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οι περιορισμοί στη βοήθεια και η πολιορκία πρέπει να σταματήσουν τώρα.

Όλα πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ.

Σας καλούμε να γίνετε μέρος της λύσης και να ασκήσετε όλα τα μέσα που διαθέτετε για να αποτρέψετε περαιτέρω σφαγές.

Οι ιατρικές μας ομάδες στη Δυτική Όχθη αναφέρουν επίσης επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης με έξαρση της βίας, των διώξεων και των παρενοχλήσεων, κατά τις οποίες σχεδόν 240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, είτε από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είτε από Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι συνένοχοι, είτε παρέχοντας στο Ισραήλ διπλωματική κάλυψη, είτε παρέχοντας στο Ισραήλ φαινομενικά άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια, είτε αποτυγχάνοντας να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της ανελέητης αιματοχυσίας και των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται στη Γάζα.

Είναι καιρός να επιλέξετε αν το Συμβούλιο θα συνεχίσει να απευθύνει μισόλογα καλέσματα για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προστασία των αμάχων ή αν θα εκπληρώσει την εντολή του για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θα ασκήσει την πλήρη διπλωματική του επιρροή για να πείσει το κράτος του Ισραήλ ότι η θανατική καταδίκη που επέβαλε στον λαό της Γάζας είναι απάνθρωπη, αδικαιολόγητη και δεν μπορεί να συνεχίσει να εκτελείται.

Σας προτρέπουμε να αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε την κοινή μας ανθρωπιά.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Θυμηθείτε μας.» Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο δρ Μαχμούντ Αμπού Νουτζάιλα, ο οποίος έκτοτε σκοτώθηκε σε επίθεση σε νοσοκομείο, σε έναν πίνακα νοσοκομείου της Γάζας που συνήθως χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων. Όταν τα όπλα σωπάσουν και αποκαλυφθεί η πραγματική κλίμακα της καταστροφής, θα μπορέσουν το Συμβούλιο και τα μέλη του να πουν το ίδιο;

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ