αμερικανική πρεσβεία κουφοντίνας παρεμβάσεις

Αμερικανική Πρεσβεία: Ο όχι και τόσο άγνωστος Χ στην υπόθεση Κουφοντίνα

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik

Όσο εξελισσόταν η συζήτηση για τα αιτήματα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για «παραβίαση του κράτους δικαίου» ή για «συμπόρευση με την τρομοκρατία», υπήρξε ένας παράγοντας που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: Η αμερικανική πρεσβεία.

Στο παρελθόν σειρά υψηλόβαθμων διπλωματών είχαν επιτεθεί εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και εναντίον δημοσιογράφων για τη στάση που τηρούσαν απέναντι στη 17 Νοέμβρη και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν λόγου χάρη η αμερικανική παρέμβαση για τις απόλυτα νόμιμες άδειες που είχε λάβει ο κρατούμενος, χωρίς ποτέ να παραβιάσει τους όρους τους.

To 2017 ο πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ επιτέθηκε για αυτό το λόγο στο Συμβούλιο των Φυλακών υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του προσέβαλε τη μνήμη των θυμάτων και τους συγγενείς τους.

Η πίεση μάλιστα προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί ο σωφρονιστικός κανονισμός, κλιμακώθηκε με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρόμοια διπλωματική επίθεση εναντίον της χώρας μας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και το 2018. Την ίδια χρονιά, μάλιστα, στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης είχε προσπαθήσει να παρέμβει και η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.