Nord Stream αγωγοί εκρήξεις ΗΠΑ σαμποτάζ Ρωσία Γερμανία Σέιμουρ Χερς

«Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατίναξη των Nord Stream», υποστηρίζει βραβευμένος δημοσιογράφος

Μια «μυστική επιχείρηση» των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ως υπεύθυνη για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 & 2 στις 26 Οκτωβρίου 2022 ο πολυβραβευμένος βετεράνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, σε άρθρο που δημοσίευσε στον προσωπικό του ιστoχώρο στο Substack.

Επικαλούμενος ανώνυμη πηγή με γνώση των γεγονότων, ο Χερς διηγείται την ιστορία για το πως μία ειδική ομάδα εργασίας με μέλη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, της CIA και των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, συνεδρίαζε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υπό την επίβλεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ώστε να σχεδιάσει τον καλύτερο και μυστικότερο τρόπο καταστροφής των δύο αγωγών που προμήθευαν τη Γερμανία — και κατ’επέκταση την Ευρώπη — με ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το άρθρο του Χερς, οι πρώτες σκέψεις αλλά και τα πρώτα συγκεκριμένα σχέδια για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούνταν κατατέθηκαν πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι πρώτες επαφές με στελέχη των Νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών και του ναυτικού, που θα είχαν γνώση τμημάτων της επιχείρησης, έγιναν τον Μάρτιο του 2022.

Όπως διηγείται ο δημοσιογράφος, οι Νορβηγοί ήταν που υπέδειξαν στους Αμερικανούς το κατάλληλο σημείο για την καταστροφή των αγωγών, στα ρηχά νερά νότια από το δανέζικο νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα. Εκεί, ο λειτουργικός αγωγός Nord Stream 1 και ο άρτι ολοκληρωθείς Nord Stream 2 βρίσκονταν σε απόσταση μόλις λίγο πάνω από ένα μίλι ο ένας από τον άλλο, και σε βάθος περίπου 80 μέτρων, ιδανικό για να εργαστούν οι δύτες του Κέντρου Καταδύσεων και Διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκαν για την επιχείρηση.

Η τοποθέτηση των εκρηκτικών, λέει η πηγή του Χερς, έγινε τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια των ετήσιων ασκήσεων που διοργανώνει ο αμερικανικός Έκτος Στόλος σε συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα. Το 2022, η άσκηση είχε ονομαστεί BALTOPS22 και αποτέλεσε την τέλεια κάλυψη για τη τοποθέτηση εκρηκτικών στους αγωγούς. Αρχικά η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ώστε να εγκατασταθεί πυροδοτικός μηχανισμός 48 ωρών στα εκρηκτικά, όμως σχεδόν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον Χερς, ο Λευκός Οίκος άλλαξε τα σχέδια καθώς θεωρούσε ότι «το παράθυρο δύο ημερών για την έκρηξη θα ήταν πολύ κοντά στο τέλος της άσκησης και θα ήταν προφανές ότι η Αμερική είχε εμπλακεί».

Η λύση που βρέθηκε ήταν να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά μέσω της χρήσης μιας σημαδούρας που θα εξέπεμπε ηχητικά σήματα χαμηλής συχνότητας, με συγκεκριμένη ακολουθία που θα αναγνωριζόταν από τον πυροδοτικό μηχανισμό των εκρηκτικών, ώστε να μην πυροδοτηθούν από τυχαίους θορύβους του υποβάθρου της Βαλτικής Θάλασσας. Η ρίψη της σημαδούρας έγινε σύμφωνα με το άρθρο στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 από ένα αεροσκάφος επιτήρησης P8 του νορβηγικού Ναυτικού, και λίγες ώρες αργότερα εκρήξεις κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς που αποτελούσαν το πλέγμα των αγωγών Nord Stream 1 & 2.

Στον απόηχο της καταστροφής των αγωγών, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους χώρες, όπως και πολλά ΜΜΕ, έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για το σαμποτάζ, παρά το προφανές παράλογο μιας τέτοιας κίνησης, καθώς οι συγκεκριμένοι αγωγοί αποτελούσαν μεγάλο κομμάτι των εσόδων του ρωσικού κράτους από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης, οι Nord Stream 1 & 2 ήταν μεγάλο τμήμα του μηχανισμού ενεργειακής εξάρτησης της Βόρειας Ευρώπης (κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας) από το ρωσικό αέριο. Ο δεύτερος αγωγός, που δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία, θα μπορούσε να καλύψει περισσότερες από τις μισές ανάγκες ετήσιας κατανάλωσης της Γερμανίας σε φυσικό αέριο, ενώ η εταιρεία διαχείρισης των αγωγών, ιδιοκτησίας κατά το ήμισυ της ρωσικής Gazprom και κατά το λοιπό τεσσάρων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών (μιας γαλλικής, μιας ολλανδικής και δύο γερμανικών) πουλούσε με κέρδος το επιπλέον αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Έτσι, η καταστροφή των αγωγών ήταν συμφέρουσα ουσιαστικά μονάχα για τις ΗΠΑ, καθώς κατάφερνε με ένα σμπάρο να σκοτώσει πολλά τρυγόνια: να αποκόψει μεγάλο τμήμα των εσόδων του ρωσικού κράτους και να εξαναγκάσει τη Γερμανία να απεξαρτηθεί απότομα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν πλέον να εγκαταλείψουν τις πιέσεις προς τη Γερμανία για να μην εγκριθεί η λειτουργία του Nord Stream 2, αφού πλέον δεν υπήρχε αγωγός για να εγκριθεί. Παράλληλα, θα προχωρούσε πιο εύκολα και η πολεμική ενίσχυση της Ουκρανίας με γερμανικό οπλισμό, για την οποία το Βερολίνο ανησυχούσε όσο οι ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία ήταν ακόμα ενεργές.

Όπως σημειώνει και ο Χερς στο άρθρο του, αφενός εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και αφετέρου εκπρόσωπος της CIA χαρακτήρισαν τον ισχυρισμό του «ψεύτικο και πλήρως φανταστικό» και «πλήρως και εντελώς ψευδή» αντίστοιχα.

Όμως ο Σέιμουρ Χερς δεν είναι κάποιος τυχαίος δημοσιογράφος. Βραβευμένος με Πούλιτζερ και πέντε δημοσιογραφικά βραβεία Τζορτζ Πολκ, όπως και δεκάδες άλλα βραβεία, ο Χερς είχε αποκαλύψει τη σφαγή του Μάι Λάι στο Βιετνάμ, όπου τον Μάιο του 1968 εκατοντάδες παιδιά, βρέφη, γυναίκες και άνδρες σφαγιάστηκαν από αμερικανικά στρατεύματα, με πολλά από τα θύματα να βιάζονται και να ακρωτηριάζονται.

Ο Χερς είχε επίσης εργαστεί στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, και είχε αποκαλύψει τον μυστικό βομβαρδισμό της Καμπότζης από την αμερικανική αεροπορία. Αργότερα, αποκάλυψε τα βασανιστήρια των Αμερικανών στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, ενώ είχε αμφισβητήσει στοιχεία της επίσημης εξιστόρησης για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν από Αμερικανούς Πεζοναύτες στο Πακιστάν, όπως και ορισμένους από τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ