χρόνια πεντέμισι ντοκιμαντέρ δημοσιογράφοι δίκη χρυσή αυγή

«5½ χρόνια»: Προβολές του ντοκιμαντέρ για τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη δίκη της ΧΑ

Το ντοκιμαντέρ 5½ χρόνια (2022) των Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου προβάλλεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α, Κυψέλη) για δύο βραδιές, στις 5 & 6 Οκτωβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας ράπερ γνωστός και ως Killah P, δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της οργάνωσης Χρυσής Αυγής, έπειτα από μια συντονισμένη επίθεση. Τον ίδιο μήνα, η ηγετική ομάδα όπως και δεκάδες στελέχη και μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονται.

Η δίκη που ακολουθεί -μία από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας- ξεκινάει στις 20 Απριλίου του 2015. Μετά από μια μακροχρόνια ανακριτική διαδικασία, το Συμβούλιο Εφετών αποφαίνεται για την παραπομπή 69 μελών της οργάνωσης, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη κρατάει πεντέμισι χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με ομόφωνη απόφαση, ανακοινώνει πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, για τη διεύθυνση της οποίας υπεύθυνοι είναι ο αρχηγός και άλλοι έξι βουλευτές. Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας κρίνονται ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια» πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Βασισμένο σε συνεντεύξεις (με την Ελευθερία Κουμάντου, την Ανζελίκ Κουρούνη, τον Γιάννη Μπασκάκη, τον Αντώνη Μπούγια, τον Κωνσταντίνο Πουλή, την Αφροδίτη Φράγκου), εστιάζει στην εμπειρία των δημοσιογράφων που επέλεξαν και επέμειναν να παρακολουθήσουν τη δίκη και να μας πληροφορήσουν γι’ αυτή, παρά τη διάρκειά της, και ενώ η πλειονότητα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης δεν κάλυψε συστηματικά τη δίκη. Η έρευνα των δημιουργών της ταινίας (Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου) φωτίζει έτσι ένα από τα πιο σημαδιακά γεγονότα της πρόσφατής μας πολιτικής ιστορίας, αλλά και μια κομβική στιγμή στην προσπάθεια εδραίωσης και διαμόρφωσης μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022.

Προβολή ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια»

Τετάρτη 5 & Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 | 20:00 | είσοδος ελεύθερη

κρατήσεις απαραίτητες: [email protected] & 213 00 40 496

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Πανιεράκης

Σκίτσα – Γραφικά: Λουίζα Καραγεωργίου

Μοντάζ: Ιωάννα Παπαϊωάννου

Ηχοληψία – Μίξη: Αλέξανδρος Λυκοστράτης

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Μπαξεβανάκης, Γιάννης Ποταμίτης

Διάρκεια: 70’

Trailer: https://youtu.be/JZzrkmAka-E

Facebook page: https://www.facebook.com/pentemisichronia/

*Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

*Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ