καμπότζη

Ζητούν από την Καμπότζη να πληρώσει και τα «σπασμένα» αφού τη βομβάρδισαν

Της Κορίνας Πετρίδη

Πενήντα χρόνια από τη λήξη του πολέμου, οι ΗΠΑ ζητούν από την Καμπότζη να αποπληρώσει ένα χρέος της τάξης των 500 εκατομμυρίων, αφού ο βομβαρδισμός της αποδείχτηκε… ακριβός.

Σύμφωνα με ιστορικούς αναλυτές, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν 500.000 τόνους από εκρηκτικά, ενώ υπολογίζεται ότι λόγω των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν γύρω στους 500.000 Καμποτζιανούς, εκ των οποίων πολλοί ήταν ανήλικοι.

Ο Τζέιμς Πρινγκλ, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Καμπότζη περιγράφει την εμπειρία του ως εξής: «Νομίζαμε ότι επρόκειτο για το τέλος του κόσμου».

Το χρέος σχετίζεται με ένα δάνειο ύψους 274 εκατομμυρίων που είχε συναφθεί μεταξύ της αμερικανικής τότε κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Λολ Νολ, που απολάμβανε της πλήρους στήριξης των ΗΠΑ. Με την πάροδο του χρόνου, το χρέος διπλασιάστηκε λόγω της άρνησης της Καμπότζης να το αποπληρώσει. Το ζήτημα της αποπληρωμής του χρέους, επαναφέρθηκε προσφάτως από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης και πρώην διοικητής των Ερυθρών Χμερ, Χουν Σεν, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ προκάλεσαν προβλήματα στη χώρα μου και τώρα μου ζητούν να τους πληρώσω», ενώ σε ένα διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου είπε: « Έριχναν βόμβες πάνω από τα κεφάλια μας και μας ζητούν να πληρώσουμε. Όταν αρνηθήκαμε, ζήτησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μας δανείσει χρήματα. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να συζητήσουμε για το ζήτημα που εγείρεται όταν μία χώρα επεμβαίνει σε άλλες (χώρες) και σκοτώνει παιδιά».

Ακούστε το αφιέρωμα από την αποστολή του Infowar στην Καμπότζη.

infowarlogoΟι εκπομπές διατίθενται δωρεάν.
Αν θέλετε όμως μπορείτε να ενισχύσετε το info-war.gr
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ