Φυλακή

Υπόθεση Κουφοντίνα: Η αστική δικαιοσύνη στα χρόνια του Τραμπ

Πόσο συνταγματικό είναι να αρνείσαι την άδεια σε έναν κρατούμενο βάσει των πολιτικών του θέσεων; Γιατί ένα πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του σε επιχειρηματίες αλλά απαγορεύει τη διεξαγωγή μια συζήτησης πανεπιστημιακών, δικηγόρων και δημοσιογράφων για τα δικαιώματα των κρατουμένων; Πως ξεφεύγουν από την αστική δικαιοσύνη οι έμποροι ναρκωτικών ενώ τιμωρούνται εκδικητικά οι πολιτικοί κρατούμενοι; Τι σημαίνει για τους πολίτες μιας κοινωνίας να υπάρχουν διακρίσεις στην απονομή δικαιοσύνης;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχόλησαν τους παρευρισκόμενους στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ για το αίτημα αδείας που έχει υποβάλλει ο Δ.Κουφοντίνας.

Η συνέντευξη δόθηκε σαν απάντηση στο λοκ άουτ που έγινε από τα ΜΑΤ στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το δικαίωμα άδειας των κρατουμένων και συγκεκριμένα του Δ.Κουφοντίνα.

Το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής παρανομεί

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ περιέγραψε την απαγόρευση της εκδήλωσης στη νομική σχολή αλλά και την παρέμβαση στις φυλακές ώστε να μην του δοθεί η δυνατότητα να μιλήσει ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Η ίδια επεσήμανε ότι η πρυτανεία δήλωσε άγνοια για το θέμα και πως το πανεπιστήμιο αλλά και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας πρέπει να τοποθετηθούν για την φίμωση που σημειώθηκε.

Η απαγόρευση κρύβει μια αντικομμουνιστική αντεπίθεση

Ο πανεπιστημιακός Τάκης Πολίτης σημείωσε πως η απαγόρευση, από το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που διδάσκονται σε αυτό το πανεπιστήμιο. «Ακόμη και στην κατάληψη του 73 οι τότε πρυτανικές αρχές δεν τόλμησαν να απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές» σημείωσε ο ίδιος ενώ επεσήμανε ότι κάποιοι διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο εταιρεία στο οποίο συναγελάζονται και προωθούνται προσωπικές εμπορικές και όχι μόνο συναλλαγές.

Επιστρέφουν οι δηλώσεις μετανοίας

«Η άρνηση της άδειας στον Δ.Κουφοντίνα δεν στοιχειοθετείται με κανένα τρόπο ούτε νομικά ούτε συνταγματικά» επεσήμανε ο νομικός Δημήτρης Μπελαντής τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση αποτελεί διάκριση και έκφραση πολιτικής τοποθέτησης.

Νομοθεσία α λα καρτ από το βαθύ κράτος

Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης σημείωσε ότι το βαθύ κράτος στέλνει ένα μήνυμα αυθαιρεσίας και ρεβανσισμού τη στιγμή που κάνει τα στραβά μάτια σε κολοσσιαία αδικήματα μαύρου πολιτικού χρήματος και εμπορίας ναρκωτικών.

Αυτό είναι το πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ

«Χορτάσαμε από αδικίες και από καταπίεση και αυθαιρεσία από κράτος, κεφάλαιο, κυβερνήσεις αλλά και πανεπιστήμια και όλους τους μηχανισμούς τους» σημείωσε ο Σάββας Μιχαήλ τονίζοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κλιμάκωση – δεν είναι μια από τα ίδια. «Αν είσαι ναρκέμπορας και έχεις φάει όλους τους μάρτυρες και αθωώνεσαι αυτό είναι δίκαιο. Αν όμως δεν θέλεις να είσαι ένα σκουλήκι που να απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις ιδέες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του… τότε ισχύει κάτι άλλο» σημείωσε ο ίδιος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ