Λεϊλά Χαλέντ
Η Λεϊλά Χαλέντ στην έκθεση πολιτικού βιβλίου LIteral στη Βαρκελώνη, το 2017.

YouTube, Zoom & Facebook λογόκριναν τη Λεϊλά Χαλέντ για χάρη του Ισραήλ

Το Zoom, η διαδικτυακή πλατφόρμα τηλε-διασκέψεων, ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα πως απαγορεύει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (San Fransisco State University – SFSU) να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της εταιρείας για την διεξαγωγή ενός διαδικτυακού σεμιναρίου με καλεσμένη τη Λεϊλά Χαλέντ, την αγωνίστρια της Παλαιστινιακής αντίστασης που βρίσκεται πλέον στα 76 της χρόνια και ζει στην Ιορδανία.

Η εκδήλωση περιορίστηκε και από το Facebook, που έχει μακρά ιστορία στη λογοκρισία Παλαιστινίων εκ μέρους του Ισραήλ. Εν τέλει η εκδήλωση ξεκίνησε να μεταδίδεται μέσω του YouTube, όμως σύντομα μετά την έναρξή της, η εταιρεία έκοψε τη ζωντανή μετάδοση, αντικαθιστώντας την με μία ειδοποίηση που έλεγε, «Αυτό το βίντεο έχει αφαιρεθεί για παραβίαση των Όρων Λειτουργίας του YouTube».

Σε ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, η καθηγήτρια του προγράμματος Αραβικών και Μουσουλμανικών Εθνοτήτων και Διασποράς στο SFSU, Ραμπάμπ Αμπντουλχαντί, και η συντονίστρια της εκδήλωσης καθηγήτρια Τομόμι Κινουκάουα, δήλωσαν πως αναμένουν από το πανεπιστήμιο να «αμφισβητήσει σοβαρά και δημόσια την προσπάθεια του Zoom να ελέγξει την ανώτατη εκπαίδευση και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και των τάξεών μας».

Οι καθηγήτριες προσέθεσαν πως «η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσής μας είναι μια σοβαρή εξέλιξη. Ως δημόσιο ίδρυμα, το SFSU πρέπει να αρνηθεί και να αντισταθεί».

Η ανακοίνωση του Zoom ήρθε ως αποτέλεσμα πιέσεων εβδομάδων από την Ισραηλινή κυβέρνηση και αντι-Παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η Λεϊλά Χαλέντ, μέλος της αριστερής πολιτικής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), είναι γνωστή για τη συμμετοχή της σε μια σειρά από αεροπειρατείες το 1969 και το 1970. Δεν έχει αναμιχθεί σε δράσεις ένοπλης αντίστασης έκτοτε.

Η Χαλέντ θα μιλούσε μαζί με τον ΝοτιοΑφρικανό ηγέτη κατά του απαρτχάιντ, Ρόνι Κάσριλς, τους Αμερικανούς ακτιβιστές και πρώην πολιτικούς κρατούμενους Σεκού Οντινγκά και Λώρα Γουάιτχορν, και την ακαδημαϊκό Ρούλα Αμπού Νταχού, διευθύντρια του ινστιτούτου γυναικείων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οργανώσεις του Ισραηλινού λόμπι επιχείρησαν αρχικά να πιέσουν το πανεπιστήμιο να ακυρώσει την εκδήλωση, με ορισμένες να προσπαθούν να αναμείξουν και τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές.

Το Lawfare Project, μία φιλο-Ισραηλινή οργάνωση που χρησιμοποιεί μηνύσεις για να παρενοχλήσει υποστηρικτές των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων, απέστειλε γράμμα στο Τμήμα Εθνικής Ασφαλείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην επιστολή ισχυρίζονταν πως η εξ αποστάσεως φιλοξενία της Χαλέντ από το SFSU θα συνιστούσε «υλική υποστήριξη» σε χαρακτηρισμένους από τις ΗΠΑ «τρομοκράτες», παρά το γεγονός πως η Χαλέντ δεν επρόκειτο να αποζημιωθεί για τη συμμετοχή της στο διαδικτυακό σεμινάριο.

Αφότου απέτυχαν να ακυρώσουν την εκδήλωση, οι αντι-Παλαιστινιακές οργανώσεις στράφηκαν στην πίεση προς το Zoom, που απαγόρεψε τη χρήση του λογισμικού του για την εκδήλωση.

Η καθηγήτρια Αμπντουλχαντί είπε πως ό,τι συνέβη είναι κομμάτι του μοτίβου των οργανώσεων του Ισραηλινού λόμπι. «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν — αυτές οι επιθέσεις και οι διασυρμοί, οι κηλιδώσεις και οι εκφοβισμοί — γίνονται για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση», είπε στην The Electronic Intifada.

«Τους ενοχλούν οι τρόποι που εστιάζουμε σε ερωτήσεις για τη Μαύρη απελευθέρωση, την Παλαιστινιακή απελευθέρωση και την κατάργηση των φυλακών, και τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των κινημάτων», είπε η Αμπντουλχαντί.

Πηγή: The Electronic Intifada

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ