Ξέρεις πόσες αμερικανικές επεμβάσεις έχουν γίνει στη Νότια Αμερική;

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την αντιπαράθεση με τη Βενεζουέλα, θυμόμαστε τις δεκάδες επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη Νοτια Αμερική.

Το γράφημα που παρουσιάζει το LiberationNews.org συνοψίζει τις 56 στρατιωτικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής από το 1890 μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα δηλώνει το συνολικό αριθμό των επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει η Η.Π.Α. στη χώρα αυτή.

Στις χώρες που έχουν το σύμβολο του τανκ βρίσκονται αμερικανικές βάσεις, ενώ στις χώρες με το στρατιώτη βρίσκονται ακόμη και σήμερα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική:

Γουατεμάλα 1954
Η CIA δίνει εντολή για βομβαρδισμό, εισβολή και πραξικόπημα, όταν η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικοποιεί την United Fruit Company. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώνονται.

Κούβα 1961
Η CIA ηγείται της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων για να ανατρέψει την επανάσταση, αλλά ηττάται από τους Κουβανούς.

Αϊτή 2004
Αμερικανικά στρατεύματα απομακρύνουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο Aristide και καταλαμβάνουν τη χώρα.

Δομινικανή Δημοκρατία 1965
Βομβαρδισμός και εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών, με σκοπό να αποτραπεί η εκλογή του αριστερού ηγέτη.

Πουέρτο Ρίκο 1950
Το γεγονός ότι το νησί είναι αποικία των Η.Π.Α. από το 1898 βοηθά στο να κατασταλεί η εξέγερση διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Γρενάδα 1983-84
Βομβαρδισμός και εισβολή έπειτα από λαϊκή επανάσταση.

Βενεζουέλα 2002
Πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α: Οι πραξικοπηματίες σκοτώνουν πολίτες και απαγάγουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, προτού ο λαός της Βενεζουέλας απαιτήσει την επιστροφή του.

Χιλή 1973
Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α. απομακρύνει τον δημοφιλή και δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Παναμάς 1989
Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και οι βομβαρδισμοί οδηγούν στην αλλαγή του καθεστώτος. Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται.

Νικαράγουα 1981-90
Η C.I.A. χρηματοδοτεί και καθοδηγεί τα τάγματα θανάτου Contras που δρουν ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας το κίνημα.

Ονδούρα 2009
Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α. απομακρύνει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.

Ελ Σαλβαδόρ 1981-92
Οι Η.Π.Α. χρηματοδοτούν και καθοδηγούν τάγματα θανάτου για να χτυπήσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα. Σκοτώνουν περισσότερους από 75 χιλιάδες και καταστέλλουν το κίνημα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ