Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ξεκινά το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει 21 χρόνια, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου με κεντρικό σύνθημα «Ένας κόσμος – πολλές όψεις». Η αυλαία θα ανοίξει στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης, που αφηγείται τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν.

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, πρωτότυπα αφιερώματα, 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα έχει το ελληνικό ντοκιμαντέρ. Φέτος κατατέθηκαν περισσότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ από ποτέ (πάνω από 130), γεγονός που δείχνει την έντονη δραστηριότητα των δημιουργών ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Επιλέχθηκαν και θα προβληθούν 81 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη Βενεζουέλα, Make the economy scream.

Το Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 10 ντοκιμαντέρ που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Παράλληλα, εγκαινιάζεται νέο Διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ VR/Virtual Reality, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Ντοκιμαντέρ που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, τη Μνήμη και την Ιστορία, την Πολιτική, τη Μουσική, το Σινεμά και άλλες τέχνες, ιστορίες από όλο τον κόσμο («Ανθρώπινη κατάσταση»), το φαγητό (Food vs. Food), πειραματικές προτάσεις (>>Film Forward), καθώς και τα παιδιά και τους εφήβους (Docs for Kids) θα δώσουν στο κοινό του φεστιβάλ την ευκαιρία να ανακαλύψει όσα το ενώνουν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μεταξύ άλλων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιέρωμα στο έργο του Κινέζου Γουάνγκ Μπινγκ, που χαρτογραφεί στιγμές από τη σύγχρονη Κίνα δίνοντας βήμα στους απόκληρους της κοινωνίας, και στο πειραματικό κινηματογραφικό σύμπαν του αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς.

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει carte blanche στον ελληνικής καταγωγής αμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό και τον καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Ο δημιουργός θα παραστεί στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του The Cove (2009), που τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Τέλος, μία ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Ο ζωγράφος Θεόφιλος, στις 4 Μαρτίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα αφιερωθεί στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου κινηματογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη.

Τα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ θα προβληθούν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ