Συρία χημικά Άσαντ διαστρέβλωση ΗΠΑ Γαλλία Ρωσία

WikiLeaks: Νέες αποκαλύψεις για τα «χημικά» της Συρίας

Πηγή: Niles Niemuth – wsws.org
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Το Σάββατο ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε ένα εσωτερικό e-mail γραμμένο από ένα μέλος της διερευνητικής αποστολής στη Συρία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που αποκαλύπτει την εκτεταμένη προσπάθεια για να αποκρυφθούν και να διαστρεβλωθούν οι αποδείξεις, ούτως ώστε να κατηγορηθεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνη για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Δούμα της Συρίας, στις 7 Απριλίου 2018, δηλαδή σε ένα προάστιο της Δαμασκού που τότε βρισκόταν στα χέρια των υποστηριζόμενων από τη CIA Ισλαμιστών «ανταρτών».

Η αποκάλυψη αυτή κάνει και πάλι ξεκάθαρο τον ψευδή χαρακτήρα της καμπάνιας για διακιολόγηση της επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, που έχει μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της χώρας σε άγονη γη, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων και έχει κάνει πρόσφυγες εκατομμύρια άλλους.

Η φερόμενη επίθεση, κατά την οποία 49 άνθρωποι αναφέρθηκαν ως νεκροί, χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας για να δικαιολογηθούν οι επιθέσεις μέσω αέρος και πυραύλων εναντίον δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης, μόλις μία εβδομάδα αργότερα. Οι επιθέσεις έγιναν μόλις μερικές ώρες πριν την αναμενόμενη άφιξη της διερευνητικής ομάδας του OPCW στη Συρία.

Η φερόμενη επίθεση στη Δούμα ήρθε την ώρα που ο Άσαντ εδραίωνε τον έλεγχό του στις περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, και λίγο αφότου ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία θα έφευγαν σύντομα. Η φερόμενη ως χημική επίθεση της Συριακής κυβέρνησης έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης ως αιτία πολέμου.

Στις 8 Απριλίου, μία ημέρα μετά τη φερόμενη χημική επίθεση και πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα, ο Τραμπ έγραψε σε tweet ότι είχε γίνει μια «άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση» από το «Ζώο Άσαντ» με τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν, και πως ο Άσαντ θα «πλήρωνε μεγάλο τίμημα». Υπό την καθοδήγηση του νεοπροσληφθέντα συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, σχεδιάστηκαν στρατιωτικές επιλογές για την επίθεση στη Συρία. Οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις ξεκίνησαν στις 13 Απριλίου.

Η Σαββατιάτικη αποκάλυψη του WikiLeaks κάνει ξεκάθαρο ότι η έκθεση του OPCW του Ιουλίου 2018, επηρεάστηκε για να συμμορφωθεί με τους δημόσιους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ΗΒ και Γαλλίας. Ο αρθρογράφος της Βρετανικής Mail on Sunday, Πήτερ Χίτσενς, σε άρθρο βασισμένο στην αποκάλυψη του WikiLeaks, σημείωσε ότι η παραποίηση της έκθεση των εμπειρογνωμώνων του OPCW «φαίνεται να είναι η χειρότερη περίπτωση “ωραιοποίησης” προς υποστήριξη πολέμου από την εισβολή στο Ιράκ και τους παραποιημένους φακέλους του Τόνι Μπλερ».

Ο ερευνητής που έγραψε το υπόμνημα, ο οποίος παραμένει ανώνυμος, έστειλε e-mail στον επικεφαλής του OPCW, Ρόμπερτ Φεργουέδερ και τον αναπληρωτή του, Ααμίρ Σουκέτ, στις 22 Ιουνίου 2018, για να θέσει την «έντονη ανησυχία» του για τις λεπτομέρειες που απαλείφθηκαν ή άλλαξαν στην προς δημοσίευση έκθεση της έρευνας του Οργανισμού για την φερόμενη χημική επίθεση. Έγραψε ότι η έκθεση απομακρύνθηκε τόσο πολύ από τα στοιχεία που συνελέχθησαν ώστε «δεν αντιπροσωπεύει πλέον τη δουλειά της ομάδας».

Το e-mail επισημαίνει δηλώσεις που διαστρεβλώνουν τα στοιχεία της επιτόπιας έρευνας, συμπεριλαμβανόμενου του ισχυρισμού ότι η ομάδα του OPCW είχε βρει «επαρκή στοιχεία μέχρι στιγμής για να προσδιορίσει ότι χλώριο, ή κάποιο άλλο αντιδραστικό χημικό που περιέχει χλώριο, πιθανόν να απελευθερώθηκε από τους κυλίνδρους». Κάτι τέτοιο απλά δεν ίσχυε. Όπως εξήγησε ο πληροφοριοδότης, ενώ τα δείγματα που συνελέχθησαν είχαν έρθει σε επαφή με ένα ή περισσότερα χημικά που περιείχαν αντιδραστικό άτομο χλωρίου, θα μπορούσαν να προέρχονται από μια πληθώρα πηγών, συμπεριλαμβανόμενης της οικιακής χλωρίνης. Επιπλέον, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κύλινδροι που υποτίθεται ότι ρίφθηκαν από Συριακά ελικόπτερα ήταν η πηγή της απελευθέρωσης χημικών.

Ένας άλλος ισχυρισμός της επίσημης έκθεσης, ότι «υψηλά επίπεδα» χλωριούχων οργανικών παραγώγων εντοπίστηκαν στο σημείο της φερόμενης επίθεσης, ήταν επίσης ψευδής. Σύμφωνα με τον ερευνητή, τέτοια χημικά βρέθηκαν σε ανιχνεύσιμες ποσότητες τόσο μικρές όσο 1-2 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Η αποκάλυψη του e-mail από το WikiLeaks είναι μονάχα το τελευταίο επεισόδιο στο ξήλωμα της επίσημης εκδοχής, που ξεκίνησε να διαλύεται σχεδόν με το που ο αστικός τύπος άρχισε να διατυμπανίζει την υποτιθέμενη χημική επίθεση, με τη συνοδεία μη επαληθευμένων βίντεο με παιδιά να υποφέρουν εμφανώς σε ένα νοσοκομείο.

Ήδη τον Οκτώβρη του 2018, η Ομάδα Εργασίας για τη Συρία, την Προπαγάνδα και τα Μέσα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας στο γεγονός, που βρήκε ότι δεδομένων των στοιχείων που παρουσίασε ο OPCW, ήταν αδύνατον να διαπιστωθεί αν μια χημική επίθεση είχε όντως πραγματοποιηθεί. Οι αρχικοί ισχυρισμοί των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικό αέριο, είχαν απορριφθεί εξαρχής από τον OPCW.

Τον περασμένο Μάιο, διέρρευσε μια ανέκδοτη έκθεση γραμμένη από τον ειδικό στη βαλλιστική Ίαν Χέντερσον, που ηγήθηκε της υπο-ομάδας μηχανικών του OPCW στη Δούμα. Σε αυτήν ο Χέντερσον έθεσε σοβαρά ερωτήματα για τον ισχυρισμό ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με κυλίνδρους χλωρίου που ρίφθηκαν από αέρος, ισχυρισμός που ενέπλεκε τις δυνάμεις του Άσαντ. Αντίθετα, η έκθεση του Χέντερσον κατέληξε ότι ήταν πιο πιθανό οι δύο κύλινδροι που εξετάστηκαν από τους ερευνητές να τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους, υπονοώντας ότι η φερόμενη επίθεση σκηνοθετήθηκε από τις Ισλαμιστικές δυνάμεις που ήλεγχαν την περιοχή κατά τη στιγμή του γεγονότος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζόναθαν Στηλ, πρώην διεθνής ανταποκριτής του Guardian, έγραψε στο Counterpunch για μια ενημέρωση από έναν πληροφοριοδότη του OPCW γνωστό μονάχα ως «Άλεξ», ο οποίος μετέφερε ένα γεγονός από τον Ιούλιο του 2018, όπου διαφωνούντες εμπειρογνώμονες ενημερώθηκαν σε σαφέστατους τόνους από τρεις άγνωστους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Συρία ήταν υπεύθυνη για την φερόμενη επίθεση με αέριο χλωρίου στη Δούμα.

Η τελική έκθεση του OPCW που δημοσιεύτηκε φέτος τον Μάρτιο, παραλείπει οποιαδήποτε ποσοτική ανάλυση των χαμηλών επιπέδων χλωριούχων οργανικών χημικών που αποκαλύφθηκαν από τους ερευνητές, υπονομεύοντας τους επίσημους ισχυρισμούς περί επίθεσης με χημικό αέριο.

Το ετήσιο συνέδριο του OPCW έχει ήδη ξεκινήσει στη Χάγη, όπου ο πληροφοριοδότης που μίλησε στον Στηλ ελπίζει να εκθέσει τις ανησυχίες του για την έρευνα στη Δούμα, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διοργανωτές θα επιτρέψουν μια τέτοια συζήτηση.

Στην πορεία της περισσότερο από οκταετούς επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν χρησιμοποιήσει μια σειρά από συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα ομάδες Ισλαμιστών μαχητών ως αντιπροσώπους τους, έχουν χρησιμοποιηθεί μια σειρά από οργανωμένες από τη CIA προβοκάτσιες στην (ανεπιτυχή) προσπάθεια να στηρίξει η αμερικανική κοινή γνώμη τον πόλεμο. Το 2013, δόθηκε στον Άσαντ η ευθύνη για μια χημική επίθεση στην Ανατολική Γούτα, που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η προετοιμασία μαζικών αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων, οι οποίες ανακλήθηκαν την τελευταία στιγμή από τον Ομπάμα. Το γεγονός αποκαλύφθηκε αργότερα από τον ερευνητή δημοσιογράφο Σέημουρ Χερς ως έργο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Ισλαμιστών ανταρτών με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Ο ρόλος του WikiLeaks στην αποκάλυψη του ενοχοποιητικού e-mail του ανώνυμου ερευνητή, κάνει και πάλι ξεκάθαρο το γιατί ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάνζ, σαπίζει στην υψίστης ασφαλείας Βρετανική φυλακή του Μπέλμαρς, υπό την απειλή της έκδοσης στις ΗΠΑ και των 175 χρόνων φυλάκισης για την αποκάλυψη αμερικανικών εγκλημάτων πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ομού, επιθυμούν να αποσιωπήσουν κάθε πληροφόρηση για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, μέσω της δίωξης του Ασάνζ, η οποία έχει καταδικαστεί από τον Ειδικό Μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, Νιλς Μέλτζερ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τους τεράστιους πόρους της και το αχανές σύστημα πληροφοριών της, δεν έχει ακόμα επιτύχει να κλείσει μία από τις πιο σημαντικές πηγές δημοσιοποίησης της αλήθειας για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού και παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Είναι δουλειά της διεθνούς εργατικής τάξης, ως ζωτικό κομμάτι της πάλης της να υπεραμυνθεί των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της, να έρθει προς υποστήριξη του Ασάνζ, όπως και της Τσέλσι Μάνινγκ, και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή τους από τη φυλακή και την παύση κάθε δίωξης εναντίον τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ