Επίσκεψη ρουτίνας χαρακτήρισε η Ελευθεροτυπία την εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη, όπως σωστά επεσήμανε το mao.gr. Για «συμβολική» αστυνομική επέμβαση έκανε λόγο και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Και τα δυο μέσα αναφέρονται σε μια επιχείρηση για την οποία χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο και η οποία οδήγησε σε προσαγωγές στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Συμβολική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος ακόμη και την κατάληψη της Βαστίλης στη Γαλλική επανάσταση (δεδομένου ότι μέσα είχαν απομείνει μόνο επτά τρόφιμοι) αλλά όχι μια επιχείρηση ειδικών δυνάμεων με συνοδεία ελικοπτέρων.
Προφανώς τα μέσα ενημέρωσης αισθάνθηκαν την ανάγκη να δικαιολογήσουν τη σουρεαλιστική σκηνή όπου ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιεί ειδικές δυνάμεις ασφαλείας για να εισέλθουν σε ένα κτίριο όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται παιδικά πάρτυ. Για την ακρίβεια η υπόθεση θυμίζει κωμικοτραγικά την παρακάτω σκηνή από την ταινία Woops Apocalypse όπου οι βρετανικές SAS εισβάλουν στο μουσείο της Μαντάμ Τισό.
Ίσως να ακούγεται δευτερεύουσας σημασίας αλλά η χρήση των λέξεων που επιλέγουν κάθε φορά τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι πολιτικοί έχουν τη δική τους σημασία. Είχαμε σημειώσει πρόσφατα ότι η αναφορά του κ. Πάγκαλου στον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο με τον τίτλο «πρωθυπουργός» αποτελεί μια έμμεση νομιμοποίηση της χούντας.
Παλαιότερα συζητούσαμε από το Infowar για το γεγονός ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν χρησιμοποίησαν τον όρο πραξικόπημα όταν ο στρατός της Βενεζουέλας απήγαγε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Με το ίδιο σκεπτικό αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται πλέον να χαρακτηρίσουν ως «πόλεμο» το γεγονός ότι η χώρα τους βομβαρδίζει κατά διαστήματα περιοχές του πλανήτη από τη Σομαλία μέχρι την Υεμένη.
Αν λοιπόν οι λέξεις έχουν ακόμη κάποια σημασία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα.
– Όταν ο στρατός ή η αστυνομία εισβάλλει σε κυβερνητικά κτίρια και απομακρύνει τους εκλεγμένους εκπροσώπους ενός λαού, το λέμε πραξικόπημα.
– Όταν ο λαός κάνει το ίδιο το λέμε επανάσταση.
– Όταν βομβαρδίζεις περιοχές ενός κυρίαρχου κράτους βρίσκεσαι σε εμπόλεμη κατάσταση με αυτό, ακόμη και αν πρόκειται για μονομερή κήρυξη πολέμου.
– Και τέλος όταν η αστυνομία εισβάλλει σε ένα κτίριο με ειδικές δυνάμεις, συνοδεία εναέριων μέσων, το λέμε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των αρχών ασφαλείας.
Σε διαφορετική περίπτωση πολύ σύντομα θα ακούσουμε ότι η δολοφονία Λαμπράκη ήταν τροχαίο δυστύχημα, η εισβολή του άρματος στο πολυτεχνείο ήταν αντικανονική στάθμευση κ.ο.κ
Σχετικά θέματα: