Μπρέιβερμαν Σουέλα υπουργός Εσωτερικών Βρετανία ακροδεξιά πρόσφυγες απελάσεις διεθνές δίκαιο αιτήσεις ασύλου

Βρετανία: «Όνειρό μου οι απελάσεις», λέει η νέα υπουργός Εσωτερικών

του Ανδρέα Κοσιάρη

Είναι περίπου άγραφος νόμος στην πολιτική, πως η ακροδεξιά ρητορική μίας κυβέρνησης είναι ευθέως ανάλογη του πόσο ανίκανη είναι αυτή η κυβέρνηση σε οικονομικά ζητήματα. Κάτι που η μόλις ενός μήνα κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έσπευσε να επιβεβαιώσει, καθώς έπειτα από εβδομάδες οικονομικού χάους η νέα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν παρουσίασε ένα ακραίο αντιμεταναστευτικό σχέδιο.

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος των Συντηρητικών την Τρίτη, η Μπρέιβερμαν παρουσίασε το σχέδιό της, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να απαγορευτεί σε οποιονδήποτε διασχίζει «παράνομα» τη θάλασσα της Μάγχης και φτάνει σε αγγλικό έδαφος να καταθέσει αίτημα ασύλου. Στην πρώτη της ομιλία ως υπουργός Εσωτερικών, δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει νομοθεσία «που θα ξεκαθαρίζει πως η μοναδική οδός προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσω μίας ασφαλούς και νόμιμης οδού [sic]».

Μόνο που, όπως τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης θα ήταν παράνομο υπό το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις που η Βρετανία έχει υπογράψει, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες του 1951.

«Η πρόσβαση σε άσυλο δεν θα έπρεπε ποτέ να εξαρτάται στον τρόπο άφιξης ή την εθνικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην εφημερίδα Guardian. «Ο μόνος τρόπος να εξακριβωθεί αν οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες είναι μέσω μιας δίκαιης και αποτελεσματικής απόφασης επί των ισχυρισμών τους, για την οποία το ΗΒ έχει ξεκάθαρη ευθύνη».

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι είναι ακριβώς η έλλειψη «ασφαλών και νόμιμων οδών» που ωθεί τους αιτούντες άσυλο να μπαίνουν σε βάρκες για να διασχίσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.

Οι ανακοινώσεις της Μπρέιβερμαν έρχονται μόλις μερικούς μήνες έπειτα από την ψήφιση του νόμου Εθνικότητας και Συνόρων (Nationality & Borders Act – NABA), ιθύνων νους του οποίου ήταν η προκάτοχος της Μπρέιβερμαν, Πρίτι Πατέλ. Ο νόμος εκείνος προέβλεπε την «εξαγωγή» των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, όπου θα περίμεναν για την εξέταση της αίτησής τους και όπου θα παρέμεναν ακόμα και αν η αίτηση ασύλου εγκρινόταν. Η εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής «σκόνταψε» στο γεγονός ότι είναι παράνομη υπό το διεθνές δίκαιο, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διατάσσει να μην απογειωθεί η πρώτη πτήση που επιχειρήθηκε να αναχωρήσει προς τη Ρουάντα τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως το σχέδιο της Μπρέιβερμαν, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί, δείχνει να πηγαίνει τη βαρβαρότητα των Τόρις ένα βήμα παραπέρα, καθώς η υπουργός προτίθεται να αρνείται ακόμα και το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου — ουσιαστικά μιλά για επίσημες επαναπροωθήσεις (σαν αυτές που αρνείται ότι εφαρμόζει η Ελλάδα, παρά τις πολυάριθμες αποδείξεις περί του εναντίου) και άμεσες απελάσεις.

Επιπλέον, στελέχη των Συντηρητικών κάνουν λόγο ακόμα και για αποχώρηση της Βρετανίας από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (στη δημιουργία της οποίας η Βρετανία υπήρξε κύριος παράγοντας) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την οποία μόλις δύο χώρες έχουν ποτέ αποχωρήσει: η Ελλάδα την περίοδο της Χούντας και η Ρωσία έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σαδιστικά όνειρα κι εμμονές

Λίγη ώρα πριν από την επίσημη ομιλία της, η νέα υπουργός Εσωτερικών μίλησε σε παράπλευρη του συνεδρίου εκδήλωση, όπου πρόβαλλε τον πλήρη της κυνισμό σε κοινή θέα.

«Με μεγάλη μου χαρά θα έβλεπα ένα πρωτοσέλιδο της Telegraph με ένα αεροπλάνο να απογειώνεται προς τη Ρουάντα, είναι το όνειρό μου, είναι η εμμονή μου», δήλωσε χαμογελώντας και μιλώντας στην ψυχή του ακροδεξιού ακροατηρίου της.

Η Μπρέιβερμαν, παιδί Ινδών μεταναστών από την Κένυα και τον Μαυρίκιο, υπερηφανεύτηκε πως οι γονείς της ήρθαν «νόμιμα» στη Βρετανία. Όπως όμως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι επικριτές της, υπό τις σημερινές συνθήκες ο πατέρας της δεν θα μπορούσε να επιλέξει νόμιμη οδό για μεταναστεύσει στη Βρετανία — και υπό το σχέδιο της ίδιας της Μπρέιβερμαν, θα απελαυνόταν άμεσα.

Ακόμα και τότε, το μακρινό 1968, ο πατέρας της Μπρέιβερμαν μόλις που πρόλαβε την εφαρμογή ενός ρατσιστικού νόμου της τότε κυβέρνησης των Εργατικών, που απέκλειε την είσοδο στη χώρα Ασιατών από πρώην αποικίες της Βρετανίας (τη λεγόμενη Κοινοπολιτεία) — η Κένυα τότε έδιωχνε τους Ασιάτες, όπως ο πατέρας της Μπρέιβερμαν, από το έδαφός της και σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους αυτοί μπορούσαν ασφαλώς και νόμιμα να μετεγκατασταθούν στη Βρετανία. Φοβούμενη την «αλλοίωση του βρετανικού έθνους», η κυβέρνηση των Εργατικών με πρωθυπουργό των Χάρολντ Γουίλσον, πέρασε εσπευσμένα μέσα σε τρεις μέρες τον Μάρτιο του 1968 τον νόμο Μεταναστών Κοινοπολιτείας, συγκεκριμένα σχεδιασμένο για να σταματήσει ανθρώπους όπως ο πατέρας της υπουργού Εσωτερικών από το να έρθουν στη Βρετανία.

Η Μπρέιβερμαν είχε διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών έπειτα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι, όμως αποκλείστηκε από την τελική φάση της κούρσας που ανέδειξε νικήτρια τη Λιζ Τρας. Η υποψηφιότητά της σημαδεύτηκε από ψευδείς δηλώσεις περί ανάγκης περαιτέρω περικοπής στην κοινωνική πρόνοια, καθώς υποστήριξε ότι πολλοί Βρετανοί λαμβάνουν πληρωμές πρόνοιας ενώ είναι υγιέστατοι και μπορούν να δουλέψουν. Οι δηλώσεις της διαψεύστηκαν από τα επίσημα στοιχεία, όμως η Μπρέιβερμαν επέμεινε, αποκτώντας το παρατσούκλι «Κρουέλα», λογοπαίγνιο με το μικρό της όνομα και τη λέξη «cruel» που σημαίνει «σκληρός, βάναυσος».

Παρατσούκλι που έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να επιβεβαιώσει.

Ολοένα και πιο ακροδεξιά

Παρά το γεγονός πως επανειλημμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πλειοψηφικά θετική στάση του βρετανικού κοινού προς τους πρόσφυγες, η ρητορική συναπτών Συντηρητικών κυβερνήσεων έχει γίνει ολοένα και πιο εχθρική προς αυτούς. Την ίδια ώρα που δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες, οι ίδιες κυβερνήσεις καταβαραθρώνουν και το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών, περικόπτοντας την κοινωνική πρόνοια και τις δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα, μειώνουν τη φορολογία στον πλούτο, όπως με καταστροφικά αποτελέσματα ανακοίνωσε η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας προ μερικών εβδομάδων.

Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως οι Εργατικοί υπό τον Κιρ Στάρμερ έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τους κυβερνώντες Τόρις σε αυτή τη ρητορική. Στο πρόσφατο συνέδριο των Εργατικών, ο ίδιος ο ηγέτης του κόμματος όπως και η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, κατέκριναν την κυβέρνηση διότι δεν έχει απελάσει αρκετούς ανθρώπους.

Μια πολύ παρόμοια κίνηση προς τα ακροδεξιά είδαμε πρόσφατα και στη χώρα μας από το αντίστοιχο των Εργατικών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ να θέτει σε πρόσφυγες και μετανάστες το δίλημμα «εκμετάλλευση ή απέλαση».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ