Πέντε Βρετανοί, στρατιώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία συμμετοχής στην απαγορευμένη νεοναζιστική ομάδα Εθνική Δράση.

Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν ως νεοναζί σε Αγγλία και Κύπρο

Πέντε Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία συμμετοχής στην πρόσφατα απαγορευμένη νεοναζιστική ομάδα Εθνική Δράση. Οι πέντε άνδρες είναι ηλικίας μεταξύ 22 και 32 ετών.

Τέσσερις από τους πέντε ανήκουν σε σύνταγμα πεζικού, το οποίο έχει τις βάσεις του στο Γούλγουιτς, ενώ ο πέμπτος συνελήφθη στο Ακρωτήρι της Κύπρου, το οποίο αποτελεί την βάση των βρετανικών επιχειρήσεων κατά των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ορισμένα μέλη υπηρεσίας του στρατού έχουν συλληφθεί σύμφωνα με τον νόμο για την τρομοκρατία επειδή σχετίζονται με μια απαγορευμένη ακροδεξιά ομάδα”, ανέφερε εκπρόσωπος τύπου του στρατού. “Οι συλλήψεις αυτές είναι συνέπεια μιας επιχείρησης υπό την ηγεσία της αστυνομίας, η οποία υποστηρίζεται από τον στρατό”.

Η Εθνική Δράση αποτελεί μια ρατσιστική και αντισημιτική τρομοκρατική οργάνωση και ήταν η πρώτη ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στην Βρετανία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν απαγορεύτηκαν οι μελανοχίτωνες του Όσβαλντ Μόσλεϊ.

Μέλη της έχουν βιντεοσκοπηθεί να χαιρετούν ναζιστικά σε πορείες και να κρατούν πανό με σλόγκαν “ο Χίτλερ είχε δίκιο”. Η ομάδα, χρησιμοποιεί επίσης το σύνθημα «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία» προς τιμήν του Τόμας Μέιρ, του ακροδεξιού τρομοκράτη που δολοφόνησε την βρετανίδα πολιτικό Τζο Κοξ.

Παρόλα αυτά Βρετανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη δράση ακροδεξιών στις ένοπλες δυνάμεις.

“Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον Βρετανικό στρατό και την άκρα δεξιά”, δήλωσε ο Μαρκ Γκάρντνερ, διευθυντής επικοινωνιών για το Κοινοτικό Σύστημα Ασφάλειας – το σώμα που καταγράφει απειλές για την Εβραϊκή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συντηρητικός βουλευτής Tom Tugendhat και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού συμφώνησε πως οι συλλήψεις δεν είναι ενδεικτικές μιας ευρύτερης τάσης νεοναζιστικής δραστηριότητας στο στρατό. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ποτέ δεν άκουσα για καμία μορφή δεξιού εξτρεμισμού και βρισκόμουν στο στρατό πάνω από μία δεκαετία. Είναι εντελώς αντίθετο στο ήθος του βρετανικού στρατού”.

Οι συλλήψεις των πέντε Βρετανών έρχονται μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη ότι Γερμανός στρατιώτης υποδύονταν τον Σύρο πρόσφυγα για περισσότερο από ένα χρόνο, με στόχο να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση που θα ενοχοποιούσε τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες.

Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ