Την επιστροφή των Κουβανών γιατρών που η ίδια είχε απελάσει, θα ζητήσει επίσημα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας.
Το αίτημα προς την Κουβανική κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, αλλά και με τις γενικότερες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε επαρχιακές περιοχές, που προκλήθηκαν από τις απελάσεις των ίδιων γιατρών που τώρα ζητείται να επιστρέψουν.
Πριν την ανέλιξη στην εξουσία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο, περίπου 10.000 Κουβανοί γιατροί εργάζονταν στη Βραζιλία, τμήμα των περίπου 50.000 εργαζομένων υγείας από την Κούβα που δουλεύουν σε 60 χώρες.
Ο Μπολσονάρο, που στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στις επιθέσεις κατά του κομμουνισμού και των σχέσεων των προηγούμενων βραζιλιάνικων κυβερνήσεων με την Κούβα, με την ανάληψη των καθηκόντων του απέλασε την πλειοψηφία αυτών των γιατρών, περίπου 9.000. Οι περισσότεροι παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε φτωχές, αγροτικές περιοχές στην αχανή Βραζιλία.
Ήδη από τον Φεβρουάριο όμως, αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση Μπολσονάρο επέτρεψε στους περίπου 1.800 Κουβανούς γιατρούς που είχαν παραμείνει στη χώρα να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Ζοάο Γκαμπάρντο ανακοίνωσε πως στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού, θα επιχειρηθεί η επαναπρόσληψη τουλάχιστον 5.000 Κουβανών γιατρών.
«Θα καλέσουμε, ξεκινώντας από αύριο [ΣτΜ: Δευτέρα 16 Μαρτίου], όλους τους Κουβανούς γιατρούς που δούλευαν στο πρόγραμμα Mais Médicos αρχικά», εγγυήθηκε ο Γκαμπάρντο.
Το Κουβανικό πρόγραμμα ιατρικής αλληλεγγύης έχει κατασυκοφαντηθεί από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας, όπως αυτή της Βραζιλίας, με τον Μπολσονάρο να φτάνει το περασμένο καλοκαίρι να μιλά για «10.000 μεταμφιεσμένους γιατρούς [που ήρθαν] εδώ στη Βραζιλία, σε φτωχές περιοχές, για να δημιουργήσουν εστίες αντάρτικου και να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους».