Μπολσονάρο νεοναζί εκλογές περιβάλλον γενοκτονία
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο (μέση), με την αντιπρόεδρο του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD, Μπέατριξ βον Στορχ και τον σύζυγό της Σβεν.

Βραζιλία: Νεοναζί, στρατιωτικές επιδείξεις δύναμης και μια μήνυση για γενοκτονία

Του Ανδρέα Κοσιάρη

Συνάντηση με ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD, την Μπέατριξ βον Στορχ, είχε στα τέλη Ιουλίου ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, σε μία ακόμη προσπάθεια διασύνδεσης και δικτύωσης της «Διεθνούς της Ακροδεξιάς».

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου, με τον Μπολσονάρο να υποδέχεται τη βον Στορχ και τον σύζυγό της στο προεδρικό παλάτι. Η «αποκάλυψη» έγινε από την ίδια τη βον Στορχ, η οποία ανάρτησε φωτογραφία του ζεύγους με τον Μπολσονάρο σχολιάζοντας: «Σε μια στιγμή που η αριστερά προμοτάρει την ιδεολογία της μέσω των διεθνών της δικτύων και των οργανώσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο, εμείς οι συντηρητικοί πρέπει να δικτυωθούμε πιο στενά και να στηρίξουμε τις συντηρητικές μας αξίες σε διεθνές επίπεδο. Πέρα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Βραζιλία είναι ένας παγκόσμιος στρατηγικός σύμμαχος για εμάς, με τον οποίο μαζί θέλουμε να δώσουμε σχήμα στο μέλλον».

Βέβαια, ο (αυτο)χαρακτηρισμός της βον Στορχ ως απλά «συντηρητικής» αποτελεί μάλλον απόκρυψη της αλήθειας. Η Γερμανίδα βουλεύτρια, που έχει τη θέση αντιπροέδρου στο AfD και είναι εγγονή του υπουργού Οικονομικών της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και του Τρίτου Ράιχ, Γιόχαν Λούντβιγκ βον Κρόσιγκ, έχει κατά καιρούς δηλώσει υπέρ της χρήσης ζωντανών πυρών κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Γερμανίας, ακόμα και απέναντι σε γυναίκες και παιδιά. Το κόμμα της προωθεί ανοικτά την ιδεολογία του γερμανικού εθνικισμού, ενώ ερευνάται για διασυνδέσεις με νεο-ναζιστικές οργανώσεις και ομάδες.

Η συνάντηση αυτή, που φαίνεται να έχει οργανωθεί από τον γιο του προέδρου Εντουάρντο, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τον Μπολσονάρο, που έχει συχνά εκφράσει αυταρχικές απόψεις και είναι θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας που κυβέρνησε τη Βραζιλία μεταξύ 1964-1985.

Ο «Τραμπ της Λατινικής Αμερικής», όπως αποκαλούν πολλοί τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας, αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα έντονη αμφισβήτηση εντός της χώρας του, με τη δημοτικότητά του να πέφτει, ενώ διεξάγεται και κοινοβουλευτική έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 και τις κατηγορίες πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν μέσω της αγοράς εμβολίων.

Την Τρίτη 10 Αυγούστου, και ενώ το κοινοβούλιο συζητούσε πρόταση του Μπολσονάρο για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας, ο πρόεδρος οργάνωσε μια βιαστική παρέλαση στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπραζίλια.

Η παρέλαση αυτή, που είναι πρωτόγνωρη για τη μετα-δικτατορική Βραζιλία, οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, με τη διαταγή να έρχεται από το προεδρικό γραφείο την Παρασκευή και τις ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή της να δημοσιεύονται τη Δευτέρα, μία μόλις μέρα πριν αυτή λάβει χώρα.

Κριτικοί από την αριστερά, αλλά και τη δεξιά, έκαναν λόγο για «επίδειξη δύναμης» και «προσπάθεια εκφοβισμού» των βουλευτών που επρόκειτο να ψηφίσουν για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Ο Μπολσονάρο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2022, αν δεν υπερψηφιστούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθεί. Έχει δηλώσει επίσης πως οι εκλογές «μπορεί να μη γίνουν» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Μπολσονάρο αφορούν την επιστροφή σε ένα σύστημα ψηφοφορίας μέσω χάρτινων ψηφοδελτίων, σε αντικατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος που έχει σήμερα η Βραζιλία, και βασίζονται σε αστήρικτες θεωρίες περί εκλογικής νοθείας. Αυτές απηχούν τις αντίστοιχες θεωρίες του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ. Η πρόταση του προέδρου όμως καταψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε απορριφθεί και από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις αυτοχθόνων της Βραζιλίας κατέθεσαν μήνυση κατά του Μπολσονάρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να ερευνηθεί ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για «εγκλήματα γενοκτονίας και καταστροφής του περιβάλλοντος».

Η μήνυση αυτή έρχεται να συνενωθεί με δύο ακόμη αντίστοιχες κινήσεις κατά του Μπολσονάρο στο ΔΠΔ, και λέει πως «η διάλυση δημόσιων δομών για την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία, όπως και αυτών που στόχευαν στην προστασία των Αυτοχθόνων λαών, έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των εισβολών στη γη των Αυτοχθόνων, στην αποψίλωση δασών και σε φωτιές στα μεγαοικοσυστήματα της Βραζιλίας, και επίσης στην αύξηση της παράνομης εξόρυξης στις περιοχές αυτές».

Το κατά πόσο θα κινηθούν οι διαδικασίες έρευνας κατά του προέδρου της Βραζιλίας, είναι πλέον στα χέρια των εισαγγελέων του ΔΠΔ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ