πραξικόπημα Μπολσονάρο επιχειρηματίες Βραζιλία
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο με τον υποστηρικτή του, επιχειρηματία Λουτσιάνο Χανγκ, που κατηγορείται πως σχεδίαζε πραξικόπημα σε περίπτωση που ο Μπολσονάρο χάσει τις επικείμενες εκλογές.

Βραζιλία: Καταζητούνται επιχειρηματίες που συζητούσαν για πραξικόπημα υπέρ του Μπολσονάρο

Η αστυνομία της Βραζιλίας εκτέλεσε την Τρίτη εντάλματα έρευνας με στόχο οκτώ επιχειρηματίες, υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπλοσονάρο, οι οποίοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν πραξικόπημα σε περίπτωση που ο εκλεκτός τους χάσει τις επικείμενες γενικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου.

Η εντολή για τα εντάλματα δόθηκε από τον Ανώτατο Δικαστή Αλεξάντερ ντε Μοράες, που έγινε επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κινήσεις του Μοράες ακολουθούν τη δημοσίευση την προηγουμένη εβδομάδα διαλόγων των οκτώ επιχειρηματιών σε ομαδική συνομιλία της εφαρμογής WhatsApp στην εφημερίδα Metropoles.

Ο Μπολσονάρο υπολείπεται κατά πολύ του αντιπάλου του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στις δημοσκοπήσεις για την προεδρική αναμέτρηση. Απηχώντας την τακτική του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επαλειμμένα αμφισβητήσει την εγκυρότητα του εκλογικού συστήματος της χώρας της οποίας προεδρεύει, επιχειρώντας να επιβάλλει την ανάμειξη του στρατού στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι οκτώ επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών και των εμπορικών κέντρων, συζητούσαν στη συνομιλία τους αντίστοιχα θέματα «εγκυρότητας» των εκλογών και προέκριναν τη λύση ενός πραξικοπήματος σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον Μπολσονάρο.

Τα εντάλματα εναντίον τους εφαρμόζονται σε πέντε βραζιλιάνικες Πολιτείες και σύμφωνα με αναφορές του telesur περιέχουν πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Ο μόνος από τους επιχειρηματίες που αντέδρασε δημόσια ήταν ο Λουτσιάνο Χανγκ, ιδρυτής της αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων Havan, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «Ένα ανεύθυνο άρθρο χωρίς συγκείμενο με έβαλε σε αυτή την κατάσταση», για να συμπληρώσει πως «δεν μίλησα ποτέ για πραξικόπημα» και «πάντα υπερασπιζόμουν τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης».

Άλλοι επιχειρηματίες και οι εταιρείες τους δεν απάντησαν σε ερωτήσεις μέσων όπως το Reuters, όμως έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από δύο από τους γιους του Μπολσονάρο, οι οποίοι είναι και βουλευτές.

«Είναι τρελό να διατάσσεται η έρευνα και κατάσχεση εναντίον τίμιων επιχειρηματιών (…) επειδή είπαν σε μία ιδιωτική συνομιλία στο WhatsApp πως θα προτιμούσαν οτιδήποτε από έναν πρώην κατάδικο», έγραψε ο Φλάβιο Μπολσονάρο στο Twitter, αναφερόμενος στην καταδίκη του Λούλα για διαφθορά που έκτοτε έχει αποδειχτεί κατασκευασμένη.

Η ανάρτηση του Φλ. Μπολσονάρο φαίνεται να αντιφάσκει με τον ισχυρισμό του Χανγκ πως «δεν μίλησε ποτέ για πραξικόπημα», αφού δείχνει να αποδέχεται το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο έτερος γιος του προέδρου, Εντουάρντο Μπολσονάρο, έκανε λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ