πραξικόπημα Μπολσονάρο Βραζιλία
Σκηνή από παλιότερη συγκέντρωση οπαδών του Ζαΐρ Μπολσονάρο μπροστά στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, τον Απρίλιο του 2020.

Βραζιλία: Φόβοι για πραξικόπημα «α λα Τραμπ» από τον Μπολσονάρο

Σοβαροί φόβοι πως ο Ζαΐρ Μπολσονάρο σχεδιάζει ένα πραξικόπημα ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς στη Βραζιλία, εκφράζονται τις τελευταίες μέρες από την αντιπολίτευση της χώρας αλλά και από παρατηρητές από τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Συγκεντρώσεις και πορείες στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και σε άλλες πόλεις, οργανώνονται από οπαδούς του Μπολσονάρο σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, υπό «πολιορκία» λόγω κυρίως της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας που έχει κοστίσει στη χώρα περισσότερους από 580.000 θανάτους, προειδοποίησε το περασμένο Σάββατο πως πρόκειται να υπάρξει μία «πολιτική ρήξη».

Σε ανοιχτή τους επιστολή, δεκάδες πολιτικές φιγούρες από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν πως ο Μπολσονάρο φαίνεται να σχεδιάζει μία εξέγερση βασισμένη στην ανεπιτυχή προσπάθεια των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν το Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι για την επικείμενη απειλή προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας — και στεκόμαστε σε εγρήγορση για να τους υπερασπιστούμε ενόψει της 7ης Σεπτεμβρίου και μετά. Ο λαός της Βραζιλίας έχει αγωνιστεί για δεκαετίες για να διασφαλίσει τη δημοκρατία από τη στρατιωτική εξουσία. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Μπολσονάρο να τους τη στερήσει τώρα», γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή, που υπογράφεται από προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε μήνυμά του την 21 Αυγούστου, ο Μπολσονάρο είχε μιλήσει για ένα «απαραίτητο αντιπραξικόπημα» ενάντια στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ισχυρίστηκε πως το «κομμουνιστικό σύνταγμα» της Βραζιλίας του έχει στερήσει την εξουσία και κατηγόρησε «τη δικαστική εξουσία, την αριστερά και ένα ολόκληρο σύστημα μυστικών συμφερόντων» ότι συνωμοτούν εναντίον του.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, υπήρξαν εικόνες οπαδών του Μπολσονάρο να προσπαθούν να σπάσουν με φορτηγά τα μπλόκα της αστυνομίας σε δρόμο που οδηγεί προς το Κογκρέσο.

Ο Μπολσονάρο είναι γνωστός θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας που κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 1964 έως το 1985, αλλά και άλλων δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής όπως ο Αουγκούστο Πινοσέτ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μπολσονάρο να ηττάται στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2022, με πάνω από το 60% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τουλάχιστον πέντε ομοσπονδιακές έρευνες διαφθοράς είναι σε εξέλιξη ενάντια στον ίδιο, μέλη της οικογένειάς του και πολιτικούς του συνεργάτες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ