Βούπερταλ Γιώργος Ζαντιώτης γερμανική αστυνομία θάνατος μετανάστης διαδήλωση

Βούπερταλ: Πορεία μνήμης & διεκδίκησης για τον Γιώργο Ζαντιώτη (vid)

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης
Πηγή: Ελληνοφρένεια

Νέα πορεία διαμαρτυρίας και μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Βούπερταλ για τον Έλληνα μετανάστη που έχασε τη ζωή του στα χέρια της Γερμανικής αστυνομίας στη 1/11/2021. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στο Γερμανικό κράτος, που θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο, λόγω των ενεργειών που έκανε η αστυνομία. Στην πορεία, η αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη κρατούσε το πανό με τη μορφή του αδικοχαμένου αδερφού της, ενώ με το άλλο χέρι σχημάτιζε μια γροθιά στο ύψος της καρδιάς.

Στο πανό αναγραφόταν το εξής: «Δικαιοσύνη για τον Γιώργο, ζητάμε την αλήθεια Rip 1.11.2021»

Πριν την πορεία, η Μαρία Ζαντιώτη μίλησε στους συγκεντρωμένους και διέψευσε στοιχεία που έχουν διακινηθεί από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είπα ποτέ στην αστυνομία ότι ο αδερφός μου πήρε ουσίες. Δεν υπήρξε καβγάς μεταξύ μας, ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, θέλω μόνο να μάθω γιατί πέθανε ο αδερφός μου».

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές με τις ανακοινώσεις και τα συνθήματά τους, ζητούν από την αστυνομία και από το Γερμανικό κράτος, γενικότερα, να σταματήσουν να αποκρύπτουν τα στοιχεία της υπόθεσης.

Επίσης φώναξαν πως δεν θέλουν το Βούπερταλ να γίνει ένα νέο Hanau ή Dassau. Πρόκειται για δυο περιοχές της Γερμανίας που είχαν σημειωθεί ρατσιστικές επιθέσεις από ακροδεξιούς τα τελευταία χρόνια. Στο Hana το 2016, ένας ακροδεξιός είχε μπει σε δυο διαφορετικά Bar και σκότωσε με πυροβολισμούς εννιά άτομα, στην πιο μεγάλη ρατσιστική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στη μεταπολεμική Γερμανία. Στο Dessau το 2000, ένας άντρας από τη Μοζαμβίκη, πατέρας τριών παιδιών είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από μεθυσμένους νεοναζί.

Φαίνεται λοιπόν πως οι διαδηλώσεις στη Γερμανία αποτυπώνουν στα συνθήματά τους μία ευρεία εκτίμηση πολλών ανθρώπων, που υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη δεν επήλθε από παθολογικά αίτια, όπως είναι η επίσημη γραμμή του Γερμανικού κράτους, αλλά ήταν ένα έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια ευρεία εκτίμηση που διατυπώνεται καθαρά και στο παρακάτω σύνθημα, όπου οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν να μην επιτρέπεται άλλο στην αστυνομία να δολοφονεί.

Είναι η δεύτερη πορεία που πραγματοποιείται στο Βούπερταλ μετά την αυθόρμητη πορεία που έλαβε χώρα αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε δημόσια ο θάνατός του 24χρονου μετανάστη. Οι διαδηλώσεις απλώνονται και σε άλλες πόλεις, καθώς χθες, Παρασκευή 12 Νοέμβρη διοργανώθηκε συγκέντρωση στη Φρανκφούρτη, ενώ στις 20 Νοέμβρη καλείται συγκέντρωση στο Βερολίνο, στην πλατεία Karl-Marx Platz.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή συγκέντρωση

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ