Βολιβία συλλήψεις γιατροί δημοσιογράφοι

Βολιβία: Συλλήψεις δημοσιογράφων και γιατρών από την πραξικοπηματική κυβέρνηση

Πηγή: Alan McLeod – MintPress News
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δεξιά πραξικοπηματική κυβέρνηση της Jeanine Añez συνεχίζει να κινείται εναντίον των MME και άλλων φωνών διαφωνίας. Το τελευταίο θύμα της καταστολής ήταν ο Marcelo Hurtado, πρόεδρος του δικτύου ATB. Τον ανάγκασαν να περπατήσει μπροστά στις κάμερες, με χειροπέδες και με ένα γιλέκο που έγραφε επάνω «συλληφθείς». Συνοδευόταν από δύο μαυροντυμένα, μασκοφόρα και οπλισμένα μέλη της της διαβόητης αστυνομίας της χώρας, η οποία ηγήθηκε του επιτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου Evo Morales τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση της Añez δικαιολόγησε τη δημόσια σύλληψη του Hurtado στη βάση των δεσμών του με τον Morales και τον πρώην αντιπρόεδρο Alvaro Garcia Linera, σε αυτό που η νέα υπουργός Επικοινωνιών Roxana Lizarraga έχει ονομάσει «η διάλυση του μηχανισμού προπαγάνδας του δικτατορικού καθεστώτος του Evo Morales». Από τον Νοέμβριο, η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη συστηματική καταστροφή όλων των φωνών που της αντιτίθενται. Το TeleSUR, το Bolivia TV και το RT en Español έχουν ήδη βγει εκτός αέρα, δημοσιογράφοι έχουν πυροβοληθεί, συλληφθεί και βασανιστεί. Εντωμεταξύ, η ανταποκρίτρια του AL-Jazeera, Teresa Bo, χτυπήθηκε εξ επαφής στο πρόσωπο με δακρυγόνο από την αστυνομία ενώ ήταν ζωντανά στον αέρα και στεκόταν μόνη της, μιλώντας στην κάμερα.

Η καταστολή των δημοσιογράφων έχει φέρει αναμνήσεις από προηγούμενες εποχές όταν η πλειοψηφία της Λατινικής Αμερικής ήταν υπό την εξουσία φασιστικών δικτατοριών. Αλλά αντίθετα με την Αργεντινή ή τη Χιλή, όπου οι κυβερνήσεις «εξαφάνιζαν» τις αντίθετες φωνές, αρνούμενες να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν την ανάμειξή τους, η Βολιβιανή κυβέρνηση το πράττει ανοιχτά· στην πραγματικότητα, κάνει προσπάθειες για να δημοσιοποιήσει τη μεταχείριση των αντιπάλων.

Μια άλλη ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Añez είναι οι γιατροί. Τη Δευτέρα [6/1], οι ίδιοι οπλισμένοι μασκοφόροι αστυνομικοί διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου όπου επέδειξαν τη Mirtha Sanjinez, μια διοικητή νοσοκομείου που είχε παραβεί τις εντολές να μην περιθάλψει τραυματισμένους αντιπάλους της κυβέρνησης. «Είμαι αθώα. Κύριοι της Πολιτικής Επιτροπής: σταματήστε να διώκετε αθώους ανθρώπους, είμαι ένα έντιμο άτομο, έχω δουλέψει έντιμα», είπε η γηραιά κυρία στις κάμερες των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που βρίσκονταν στη συνέντευξη τύπου, καθώς την έπαιρναν μακριά με την τύχη της να είναι αβέβαιη.

Οι Κουβανέζοι γιατροί παρείχαν τη ραχοκοκκαλιά του Βολιβιανού συστήματος καθολικής υγείας. Όμως, με την ανάληψη της εξουσίας, η Añez απέλασε άμεσα ολόκληρο το επιτελείο τους, περισσότερα από 700 άτομα, κλείνοντας κέντρα υγείας που στόχευαν στους φτωχούς της χώρας. Σε περισσότερο από μία δεκαετία συνεργασίας με την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, οι Κουβανοί γιατροί είχαν εκτελέσει πάνω από 72 εκατομμύρια ιατρικές γνωμοδοτήσεις σε όλη τη Βολιβία. Αυτήν την εβδομάδα, ο Ollie Vargas του MintPress News επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο στην πόλη Cochabamba, όπου 143 Κουβανοί γιατροί παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όσους τις χρειάζονταν. Το βρήκε κλειστό κι εγκαταλελειμμένο. Μετέδωσε επίσης ότι οι Βολιβιανοί γιατροί που είχαν συνεργαστεί με τους Κουβανούς συναδέλφους τους συνελήφθησαν.

Τον Νοέμβριο, αφότου οι στρατηγοί και η ηγεσία της αστυνομίας εμφανίστηκαν στην τηλεόραση απαιτώντας την παραίτησή του, ο πρόεδρος Morales διέφυγε στο Μεξικό. Στη θέση του, ο στρατός επέλεξε την Añez, μια λιγότερο γνωστή γερουσιαστή. Το δεξιό κόμμα της Añez, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, πήρε μόλις τέσσερα τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές του Οκτωβρίου που προκάλεσαν την αναταραχή και, εν τέλει, το πραξικόπημα. Στον αντίποδα, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Morales πήρε 47 τοις εκατό. Η Añez απάλλαξε άμεσα τον στρατό από όλα τα παρελθόντα και μελλοντικά εγκλήματα, δίνοντάς τους λευκή επιταγή για να σκοτώσουν οποιονδήποτε αντιτίθεται στην νέα, εγκεκριμένη από τον στρατό, κυβέρνηση. Η Medea Benjamin βρισκόταν επί τόπου στη σφαγή της Senkata για λογαριασμό του MintPress News, όπου παρατήρησε πως τα νεκροτομεία ήταν τόσο πνιγμένα, που οι πάγκοι των τοπικών εκκλησιών γέμισαν με ματωμένα πτώματα.

Παρά το γεγονός ότι έχει αυτοχαρακτηριστεί «ενδιάμεση κυβέρνηση», η νέα κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων και έχει επαναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Βολιβίας, αποχωρώντας από μία σειρά περιφερειακών οργανισμών. Οι νέες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο. Όμως, με τον Morales και άλλους στο MAS να είναι αποκλεισμένοι και χαρακτηρισμένοι ως «τρομοκράτες» από την παρούσα κυβέρνηση, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς αυτές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Η Añez έχει ήδη δηλώσει πως η Βολιβία πρέπει να σταματήσει τους «βάρβαρους» (δηλαδή τους αυτόχθονες, που αποτελούν πλειοψηφία) από την επιστροφή στην εξουσία.

Μια οκταμελής ομάδα από την υπηρεσία USAID της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε την Πέμπτη [9/1] στη Βολιβία, προσποιούμενοι τους ειδικούς στα εκλογικά συστήματα με σκοπό να ενισχύσουν και να στηρίξουν τις εκλογές του Μαΐου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλωσόρισε άμεσα το πραξικόπημα του Νοεμβρίου και έχει στηρίξει μια σειρά από προηγούμενες προσπάθειες για την αφαίρεση του Morales από την εξουσία. Το MAS έχει θέσει το επόμενο σαββατοκύριακο ως ημερομηνία επιλογής του υποψηφίου του. Ενώ η αριστερά έχει συσπειρωθεί γύρω από το MAS και εναντίον του πραξικοπήματος, η δεξιά έχει διασπαστεί σε τέσσερις περίπου ισότιμες φράξιες, φέρνοντας στο προσκήνιο την πιθανότητα μιας σοβαρής διάσπασης των ψήφων, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την παρούσα κυβέρνηση. Αλλά αναμφίβολα, χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ, οι εκλογές του Μαΐου σίγουρα θα στερούνται νομιμοποίησης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ