βολιβία εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πραξικόπημα

Βολιβία: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πραξικοπηματική κυβέρνηση

Σύμφωνα με έκθεση 300 σελίδων που δημοσίευσε την Πέμπτη η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, η de facto κυβέρνηση της Jeanine Áñez διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έπειτα από το πραξικόπημα της 20ης Οκτωβρίου 2019.

Η έκθεση τονίζει ότι στους δέκα μήνες από το πραξικόπημα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης είναι ακόμα υπό διωγμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, και εγκληματίες απολαμβάνουν την ασυλία του Διατάγματος 4078, που προστατεύει στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από δίωξη.

Κάνει λόγο για μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών χωρίς την απαραίτητη νόμιμη διαδικασία και με σαφή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Αναφέρει επίσης μια σειρά περιστατικών δολοφονιών και βασανισμού, που έγιναν υπό τις εντολές της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Επί παραδείγματι, η εκτέλεση 20 ανθρώπων στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λα Παζ, θεωρείται από την έκθεση ως σφαγή. Τέτοιου είδους ενέργειες, σημειώνει η έκθεση, «έχουν διαπραχθεί συστηματικά κατά των πολιτών και υπό τη γνώση, τις εντολές και τις οδηγίες της Μεταβατικής Κυβέρνησης, χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Επιπλέον, η έκθεση κατέληξε πως η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν «παραβιάσει το δικαίωμα στην αλήθεια», καθώς έχουν αλλοιώσει ή εξαφανίσει «πειστήρια καταδίκης».

Πηγή: telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ