Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας – Η κρίση του ευρωατλαντισμού και η Ελλάδα», τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 7.30μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ.

Το έθνος είναι ο μεγάλος επιζών από τις ιδεολογικές καταρρεύσεις της εποχής μας. Στην Ανατολή, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητούν την ηγεμονία της Αμερικής, επενδύοντας στον πατριωτισμό.

Στη Δύση, η μεγάλη κρίση του 2008 άνοιξε ρήγματα στην παγκοσμιοποίηση, φέρνοντας τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τη νίκη του Brexit στη Βρετανία. Η νέα γερμανική Αυτοκρατορία αναζωπυρώνει εθνικά αισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποσχιστικοί εθνικισμοί, τύπου Καταλονίας και Σκοτίας, απειλούν τη συνοχή ιστορικών κρατών.

H αλλαγή σκηνικού στην εποχή της μετα-παγκοσμιοποίησης θέτει επί τάπητος το καινούργιο Εθνικό Ζήτημα: την κατάκτηση της εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας σε ρήξη με τις σύγχρονες Αυτοκρατορίες του κεφαλαίου.

Η Ελλάδα οδεύει προς διπλή εθνική κρίση. Η ευρωπαϊκή στρατηγική κατέληξε στα μνημονιακά αδιέξοδα, ενώ η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί επικίνδυνες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, στο νέο του βιβλίο, αναζητά τους όρους για έναν ριζικό αναπροσανατολισμό, έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο του ευρωατλαντισμού.

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι:
Αλέκος Αλαβάνος, Σχέδιο Β’
Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑΕ
Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος
και ο συγγραφέας, Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος.

 

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 7.30μ.μ.
στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)