Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου «Ο μαυροκόκκινος Δεκέμβρης: Άκρα και Κέντρο στην εξέγερση του 2008 [πλήθος, ηγεμονία, στρατηγική]», στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα.

Ο ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 δεν είχε αιτήματα, ιεραρχία ή εκπροσώπους. Ξεκίνησε με τις οργισμένες διαδηλώσεις για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έφτασε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ανησύχησε ξένους ηγέτες, ενέπνευσε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό, απασχόλησε σημαντικούς διανοούμενους. Έδειξε τα όρια μιας ορισμένης εκδοχής του μαρξισμού, αλλά και αυτά των μεταμοντέρνων πολιτικών θεωριών.

Προάγγελος της κρίσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων ως και το 2015, ο Δεκέμβρης ήταν οι επιθέσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα, οι εργαζόμενοι χωρίς πολιτική και συνδικαλιστική εκπροσώπηση και οι άνεργοι που έκαψαν τράπεζες· η «δεύτερη γενιά» μεταναστών και οι Τσιγγάνοι, αλλά και τα παιδιά των βορείων προαστίων. Ταυτόχρονα, ήταν μια μαυρο-κόκκινη εξέγερση, που προειδοποίησε έγκαιρα για τα όρια της συμβίωσης καπιταλισμού και δημοκρατίας. Τι έμεινε από την προειδοποίηση εκείνη;

Παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).  Θα μιλήσουν:
– Γιάννης Αλμπάνης, δημοσιογράφος
– Νίκος Κατσιαούνης, περιοδικό Έρμα
– Στρατής Μπουρνάζος, επιμελητής κειμένων – ιστορικός
– Κλειώ Παπαπαντολέων, νομικός
και ο συγγραφέας.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Έλλη Ζώτου.

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Στρ. Καλλάρη 5).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Δημήτρης Δημτσιάδης, ιδιωτικός υπάλληλος
– Χρήστος Λάσκος, εκπαιδευτικός
– Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας
– Τασούλα Χεππάκη, εκπαιδευτικός
και ο συγγραφέας.
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη.

Παρουσίαση στα Τρίκαλα: Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 19.30 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι RossoNero (Αμαλίας 18).
Θα μιλήσουν:
– Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτων μηχανικός
– Θοδωρής Φέστας, γιατρός
και ο συγγραφέας.