Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που συγκλόνησαν τη Γαλλία και όλη την Ευρώπη, οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν το βιβλίο του Βασίλη Μηνακάκη «Μάης 1968 – Ρωγμή από το μέλλον», την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 7.30μ.μ. στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

Ένα βιβλίο περιήγησης στα οδοφράγματα και τις απεργίες, την πολιτική και τους αγώνες για χειραφέτηση. 1968: Λίγο πριν, λίγο μετά. Στη Γαλλία του Μάη, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στη Γερμανία και την Ιταλία, στο Μεξικό και το Βιετνάμ. Μια ριζοσπαστική ρωγμή που διακόπτει την ευφορία της «χρυσής τριακονταετίας» και ξαναφέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένες λέξεις, ξορκισμένα φαντάσματα. Στις ίδιες τις μητροπόλεις του δυτικού κόσμου.

Μάης 1968 – Ρωγμή από το μέλλον: Ένα ιστορικό, πολιτικό αφήγημα για μια κορυφαία καμπή που όλα δείχνουν ότι ερχόταν κυρίως από το μέλλον και εξακολουθεί να προκαλεί.

Φιλοδοξία του βιβλίου αυτού είναι να αποφεύγει τα τετριμμένα μονοπάτια και τους εύκολους χαρακτηρισμούς. Πρόθεση του συγγραφέα είναι να δώσει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να σχηματίσει γνώμη, γνώμη ουσιαστική. Γι’ αυτό στηρίζεται κυρίως σε πηγές και κείμενα της περιόδου εκείνης (του 1968 ή λίγο πριν και λίγο μετά), τα οποία απηχούν καλύτερα την ατμόσφαιρά της. Αποφεύγει σκόπιμα υστερότερες καταθέσεις και μελέτες, οι οποίες, όπως είναι λογικό, επηρεάζονται από το κλίμα της εποχής που γράφονται και απηχούν την οπτική του γράφοντος κατά τη στιγμή εκείνη και όχι το βίωμα, την εμπειρία, την οπτική του τη στιγμή που συνέβησαν τα γεγονότα.

Μια συζήτηση για το δικό μας χθες και κυρίως για το αύριο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιάγκος Ανδρεάδης – ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,

Τηλέμαχος Δουφεξής-Αντωνόπουλος – βιβλιοϋπάλληλος,

Αντώνης Κουρούκλης – πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία,

Δήμητρα Λαμπροπούλου – λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών,

και Άγγελος Χάγιος – χημικός μηχανικός.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 7.30μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΚΨΜ (Κιάφας 3 & Ακαδημίας)

CLOSE
CLOSE