Οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν το πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο του Περικλή Παυλίδη «Ιστορία και Κομμουνισμός» το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΚΨΜ.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, το πλέον συγκλονιστικό γεγονός του 20ού αιώνα, άνοιξε ένα πρωτόγνωρο δρόμο ιστορικής ανάπτυξης συνυφασμένο με τεράστιους αγώνες και προσπάθειες των εργαζομένων για τη χειραφέτηση της εργασίας και της κοινωνίας από όλες τις σχέσεις εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η νικηφόρα έκβασή της επηρέασε βαθύτατα την εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων παγκοσμίως, αναδεικνύοντας με αποφασιστικό τρόπο μια ριζικά νέα αντίληψη της κοινωνικής προόδου. Η ίδια η υλοποίηση των στόχων της επανάστασης και η κοινωνία που αυτή δημιούργησε -κυρίως οι αντιφάσεις της τελευταίας- προκάλεσαν και προκαλούν πολλά ερωτηματικά, θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με το χαρακτήρα του νέου καθεστώτος και τους παράγοντες που καθόρισαν την εξέλιξή του.

Σκοπός του βιβλίου δεν είναι η παρουσίαση της ιστορίας της Οκτωβριανής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ. Η αναφορά στην ιστορική πορεία της τελευταίας γίνεται μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη διατύπωση μεθοδολογικών συμπερασμάτων αναφορικά με τις αντικειμενικές δυσκολίες και αντιφάσεις που σημάδεψαν το σοσιαλιστικό εγχείρημα στη χώρα αυτή, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ιδιότυπων χαρακτηριστικών του και οδήγησαν εντέλει στην ήττα του. Στο τελευταίο μέρος εξετάζεται ο κομμουνισμός ως ιστορική προοπτική της κοινωνίας και επιχειρείται η εξέταση ορισμένων κομβικών πλευρών του σοσιαλιστικού / κομμουνιστικού μετασχηματισμού της εργασίας.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Καλτσώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου
Δημήτρης Γρηγορόπουλος, Διδάκτωρ φιλοσοφίας–επιμελητής
και ο συγγραφέας του βιβλίου Περικλής Παυλίδης, Επίκουρος καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ.

 

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο ΚΨΜ (Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE