Οι εκδόσεις ΚΨΜ και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας) σας προσκαλούν στις παρουσιάσεις του νέου βιβλίου της Εύης Γκοτζαρίδη, «Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη: Ένας ειρηνιστής στη δίνη του εμφύλιου διχασμού», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11:30πμ στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός ΔΕΘ-HELEXPO (είσοδος από ΧΑΝΘ), και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 18:30μμ στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ).
Στην παρουσίαση της Θεσσαλονίκης στις 19 Φεβρουαρίου συμμετέχουν οι:
– Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ
– Εύη Γκοτζαρίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής Ιστορίας, συγγραφέας του βιβλίου
Τη συζήτηση προλογίζει και συντονίζει ο Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Στην παρουσίαση της Αθήνας στις 22 Φεβρουαρίου συμμετέχουν οι:
– Βασίλης Καρδάσης, Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας
– Τζένη Λιαλιούτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεώτερης και Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας
– Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών
– Εύη Γκοτζαρίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής Ιστορίας, συγγραφέας του βιβλίου
Τη συζήτηση προλογίζει και συντονίζει η Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου, δημοσιογράφος (Ρ/Σ Αθήνα 984).
Μία ανθρώπινη σκιά, όρθια στο πίσω μέρος ενός τρίκυκλου, η οποία χτύπησε θανάσιμα με ένα λοστό το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη υπό τα απαθή βλέμματα της Χωροφυλακής και της Ασφάλειας έμελλε να στοιχειώσει τους Έλληνες για πολλά χρόνια. Εκ των υστέρων, η δολοφονία αυτή φάνηκε σαν μια πρόγευση του τι περίμενε την Ελλάδα όταν επιβλήθηκε η Χούντα τον Απρίλιο του 1967, βάζοντας βάναυσα τέλος σε όλες τις δημοκρατικές αυταπάτες της κοινωνίας.
Μέσω της χρήσης γραπτών και προφορικών πηγών, αυτό το βιβλίο υφαίνει μια αφήγηση της ζωής και του θανάτου του Γρηγόρη Λαμπράκη, πρωταθλητή του στίβου, πρωτοπόρου γιατρού, χαρισματικής μορφής του φιλειρηνικού αγώνα και, προπαντός, του πιο αφοσιωμένου υπερασπιστή της δημοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων. Περιγράφει τη μοίρα ενός λαού σε σημαντικές ιστορικές καμπές, διερευνά τις μακροχρόνιες πολιτικές του διαιρέσεις, τα εμπόδια στην επικράτηση της ειρήνης λόγω της μακράς σκιάς που έριξαν ο Εμφύλιος και ο Ψυχρός Πόλεμος, καθώς και τις ρίζες του παρακράτους. Αναδεικνύει πώς, καθώς ο φόβος του κομμουνισμού εντάθηκε, αυτή η παραεξουσία άρχισε να εδραιώνεται, να ισχυροποιείται, να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία και τελικά να πρωτοστατεί στη δολοφονία ενός βουλευτή. Επιπλέον, θέτει υπό το μικροσκόπιο αυτό που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ονομάσει «Μεσαίωνα του Καραμανλή», δηλαδή ένα καθεστώς του οποίου οι αντιφάσεις αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για μια κατάσταση πλήρους ανομίας, όπως αποκάλυψαν η δολοφονία του Λαμπράκη και η συγκλονιστική έρευνα που ακολούθησε.