Πίνακας του ζωγράφου Χρήστου Φουκαρά που απεικονίζει συλλήψεις κομμουνιστών μετά τα Οκτωβριανά του 1931

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ’ ∆ιεθνής»

Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το βιβλίο των Σπύρου Σακελλαρόπουλου και Μανώλη Χουμεριανού, «Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και η Γ’ Διεθνής – Μέσα από τα επίσημα έγγραφα της Κομμουνιστικής Διεθνούς», την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 136).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
Γιώργος Κουκουμάς, βουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ
Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
– και οι συγραφείς του βιβλίου, Σπύρος Σακελλαρόπουλος και Μανώλης Χουμεριανός.

Θα συντονίσει ο Διονύσης Ελευθεράτος, δημοσιογράφος.

Ένα ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο για τους ασχολούμενους µε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου, και ειδικά του κυπριακού κοµµουνιστικού κινήµατος, είχε να κάνει µε τη στάση της Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς απέναντι στην πολιτική του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου στη διάρκεια της εξέγερσης των Οκτωβριανών (1931). Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρουσιαστεί αντιφατικές µαρτυρίες σχετικά µε τους λόγους για τους οποίους ασκήθηκε αυστηρή κριτική στο ΚΚΚ.

Το βιβλίο, χρησιµοποιώντας τα αρχεία της Κοµιντέρν, δίνει απάντηση σε αυτό το ζήτηµα φέρνοντας στο φως πλήθος πληροφοριών τελείως άγνωστων µέχρι σήµερα. Ωστόσο, τα πρωτοεµφανιζόµενα αυτά έγγραφα αναδεικνύουν κι άλλες διαστάσεις που επίσης δεν έχουν ερευνηθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουµε τις αντιπαραθέσεις µεταξύ των δύο ηγετών του ΚΚΚ, Βάτη και Σκελέα, τη διαµάχη µεταξύ του Βάτη και του µετέπειτα γραµµατέα του ΚΚΚ, αλλά και του ΑΚΕΛ, Π. Σέρβα, καθώς και την ανάδειξη της σηµαντικής εµπλοκής ενός Ελληνοπόντιου στελέχους της Γ’ ∆ιεθνούς, του Τριανταφίλοφ, πέραν του ελληνικού και στο κυπριακό κοµµουνιστικό κίνηµα. Τέλος, τα ντοκουµέντα συµβάλλουν στο να γίνουν κατανοητές, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι αντιφάσεις της πολιτικής του διεθνούς κοµµουνιστικού κινήµατος εκείνης της εποχής.


Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος έχει πραγµατοποιήσει βασικές σπουδές στο Τµήµα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου (1989) και µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο Paris VIII (DEA στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1992, και PhD στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1995). Είναι Καθηγητής στο Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου στο γνωστικό αντικείµενο Κράτος και Πολιτική Θεωρία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στη θεωρία του κράτους, στη µελέτη της νεοελληνικής και κυπριακής κοινωνίας και στη θεωρία της ανάπτυξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Πάνω στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Ο Μανώλης Χουµεριανός αποφοίτησε από το Τµήµα Κοινωνιολογίας της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστηµών (ΠΑΣΠΕ) το 1986. Συνέχισε µεταπτυχιακές σπουδές µε ειδίκευση στην Ιστορία (DEA en Histoire) στο Πανεπιστήµιο Paris I (Université de Paris I- Panthéon Sorbonne). To 2001 του απονεµήθηκε διδακτορικός τίτλος στην Κοινωνιολογία από το Τµήµα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Από το 2002 δίδαξε ως ειδικός επιστήµονας στο Πάντειο και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, ενώ από το 2018 ανήκει στο ∆ιδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (∆ΕΠ) του Τµήµατος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου. Τα ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται µε την κοινωνιολογία του αθλητισµού και την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας (19ος-20ός αι.) µε έµφαση στην ιστορία του αθλητισµού.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ