Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το συλλογικό τόμο σε επιμέλεια Λεωνίδα Βατικιώτη «Έξοδος Αδιέξοδος: Η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί λογαριασμοί» την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. στο Polis Art Cafe.

Με την επίσημη ολοκλήρωση του τρίτου μνημονιακού «προγράμματος σωτηρίας» πληθαίνουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες και οι υπαινιγμοί για κατάργηση πρόσφατα ψηφισμένων νόμων-λαιμητόμων για τις συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα.

Πληθαίνουν όμως και οι αγωνίες του κόσμου της εργασίας. Θα σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Τι θα γίνει με την εργασιακή ζούγκλα και τη φορο-αφαίμαξη; Tι θα απομείνει τελικά από τη δημόσια περιουσία; Πόσο ακόμα θα διαρκέσει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που καρατομεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα; Μέχρι πού θα φτάσει η εκχώρηση εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας;

Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη «μετα-μνημονιακή περίοδο». Τη διάταξη του πολιτικού συστήματος, την επίδραση στον πολιτισμό, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Διερευνάται ακόμη η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που «εξήλθαν» των μνημονίων νωρίτερα και συχνά προβάλλονται ως επιτυχημένα παραδείγματα. Ταυτόχρονα, διατυπώνονται και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Οι συγγραφείς του τόμου: Λεωνίδας Βατικιώτης, Διονύσης Ν. Γράβαρης, Διονύσης Ελευθεράτος, Μάκης Ζέρβας, Δημήτρης Καλτσώνης, Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Κουζής, Θεόδωρος Μαριόλης, Σπύρος Μαρκέτος, Άρης Χατζηστεφάνου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν:
– Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
– Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος-δημοσιογράφος
– Μαριάννα Τζιαντζή, δημοσιογράφος-συγγραφέας.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ζηνοβία Σαπουνά.

 

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 8μ.μ.
στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE