Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Διονύσης Ελευθεράτος παρουσιάζει το βιβλίο του «Λαμόγια στο Χακί, οικονομικά “θαύματα” και θύματα της χούντας», αυτό το Σαββατοκύριακο στη Φλώρινα και στην Κοζάνη.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, εξετάζει την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την “επίπλαστη ευημερία” του 1967 – 1971 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973 – 1974. Σε αυτό παρελαύνουν όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη θαλασσοδάνεια, κερδισμένοι και χαμένοι, “τζάκια” και “καμένοι”. Εξωφρενικές συμβάσεις και νομοθετήματα, που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής “τάξης πραγμάτων” την οποία γνώρισε -δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

Πρόκειται για μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των “αμέσως πριν” με τα “αμέσως μετά”. Μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις “συντεταγμένες” της σύγχρονης εποχής αλλά και πολλούς από τους πάγιους ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη.

Η παρουσίαση στη Φλώρινα θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 18:00 στο καφέ “Οδός Ονείρων” (Κ. Καραμανλή 66), σε μία εκδήλωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πολιτών Φλώρινας.

Η παρουσίαση στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 12:00μ. στο “ΚαΦεΛαΦαμ” (Γ. Κοντάρη 1), στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Λέσχης εργαζομένων, ανέργων, πολιτισμού και νεολαίας Κοζάνης.