Μία σβάστικα προβάλλει από ένα αυγό. Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Το γκρίζο κύμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Βιβλίο: «Το γκρίζο κύμα», του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, «Το γκρίζο κύμα: Η νέα ακροδεξιά και οι συνεργοί της».

Σε πλήρη επαφή με την επικαιρότητα, ο σπουδαίος δημοσιογράφος ακολουθεί 80 χρόνια εξελίξεων και μεταμορφώσεων της ακροδεξιάς στο «Δυτικό» μισό του πλανήτη για να αναλύσει το μεγαλύτερο, έπειτα από τη δεκαετία του 1930, διεθνές ρεύμα ανόδου της που συμβαίνει στις μέρες μας. Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου εξιστορεί επίσης τη διαχρονική συνενοχή του «Ακραίου Κέντρου» στην επιβίωση κι έπειτα στην άνοδο του μεταφασισμού, αλλά και τη χρησιμότητα του τελευταίου στις «άρχουσες τάξεις».

Τα τελευταία χρόνια η Ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής στη Δύση. Με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, από τον σκανδιναβικό Βορρά μέχρι την Ιταλία, διεκδικεί με αξιώσεις τη γαλλική προεδρία ύστερα από το σοκ των ευρωεκλογών, τον Ιούνιο του 2024. 

Πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς μπορεί να αναχαιτιστεί αυτό το γκρίζο κύμα; Στο νέο του βιβλίο, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να μας ξεναγήσει στις μεταμορφώσεις και στους ρόλους που διαδραματίζει ο μεταφασισμός στη μεταπολεμική Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική του Τραμπ, στη Βραζιλία του Μπολσονάρο, στην Αργεντινή του Μιλέι και στις τραγωδίες της Ουκρανίας και της Γάζας.

Η περιήγηση του συγγραφέα σε 32 χώρες και σε βάθος οκτώ δεκαετιών υποστηρίζει δύο ενοχλητικές, για ορισμένους, αλήθειες: ότι η Ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει εδώ που έφτασε χωρίς τη συνενοχή του «Ακραίου Κέντρου»∙ και ότι δεν είναι δυνατόν να περιθωριοποιηθεί αν δεν ανατραπεί η δυστοπική κοινωνική πραγματικότητα, που υποτάσσει τη συνείδηση του πολίτη στο ζωώδες ένστικτο για την επιβίωση του ισχυρότερου.

Το INFO-WAR έχει την τιμή να δημοσιεύσει την εισαγωγή του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνο, «Το γκρίζο κύμα», γραμμένη από τον συγγραφέα:

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ