Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ το βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη, «Τα ζάρια του Δαρβίνου: Μια γενεαλογία του ευρωπαϊκού φασισμού».
Ο Κώστας Λουλουδάκης εξιστορεί με την ιδιαίτερη διεισδυτικότητα της μελέτης και γραφής του τις αιτίες ανόδου του ρατσισμού, του σκοταδισμού και φασισμού.
Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν οι οπαδοί της ευγονικής και οι κήρυκες της εθνικής-φυλετικής ανωτερότητας (απαραίτητης για την ηθική νομιμοποίηση, αρχικά της κλασικής αποικιοκρατίας και κατόπιν της «μοντέρνας»), αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού, του αναγκαίου στα εγχώρια, «εσωτερικά» συστήματα κυριαρχίας.
Παρελαύνουν στη φαιά αυτή πασαρέλα και αρκετά πρόσωπα των γραμμάτων. Λογοτέχνες και συγγραφείς των οποίων πολλά έργα εκτιμήσαμε ή και αγαπήσαμε. Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί συνειδητοποιώντας τη γοητεία που άσκησαν οι φυλετικές και ρατσιστικές αντιλήψεις στη σκέψη γνωστών ανθρώπων του πολιτισμού.
Η ιστορική αυτή μελέτη, η οποία φτάνει μέχρι τη σημερινή Ευρώπη και την Ελλάδα, μας βοηθάει να αντιληφθούμε τη διάδοση και την επιρροή που έχουν οι εν λόγω αντιλήψεις. Φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός τις αιτίες ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών κινημάτων στην Ευρώπη –και όχι μόνο–, αφετέρου τους λόγους για τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη, μέσα σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης μεταστροφής, ενδύονται μια ολοένα και περισσότερο αυταρχική θωράκιση και προσπαθούν να καταγράψουν αποτελέσματα πειθάρχησης, απομόνωσης και παθητικοποίησης μεγάλης μερίδας των λαών τους.