Το βιβλίο «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», του Νάσου Μπράτσου, φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, που ο αθλητισμός αποτέλεσε πεδίο αντίστασης.

Βιβλίο: «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», του Νάσου Μπράτσου

Εκδοτική «σέντρα» σε έναν αγώνα χωρίς λήξη, αυτόν της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στο χώρο του αθλητισμού από το Μεσοπόλεμο έως την Κατοχή, από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, που ο αθλητισμός αποτέλεσε πεδίο αντίστασης. Τίτλος του βιβλίου «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», υπότιτλος «Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αντίστασης» και συγγραφέας ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, με το βιβλίο να είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας.

Το βιβλίο προλογίζουν οι:
Σάββας Παπάζογλου, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Απόλλωνα, του Αιγάλεω και του Παναιγιάλειου,
Φανούρης Καρούτσος, δήμαρχος Ικαρίας,
Νίκος Σοφιανός, ΠΓ ΚΚΕ,
Κώστας Λεβέντης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ, Παναχαϊκής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ,
Τάκης Πετρόπουλος, παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής, του Απόλλωνα Πάτρας, της Παναχαϊκής και της ΕΑΠ, προπονητής και αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Πατρέων.

Εξώφυλλο του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου, «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 7μμ στο χώρο παρουσιάσεων της Σύγχρονης Εποχής (Mαυροκορδάτου 3 και Ακαδημίας) και στο πάνελ θα βρίσκονται ο Κώστας Χαραλαμπίδης, Γενικός Γραμματέας του Απόλλωνα Σμύρνης, ο Νίκος Σοφιανός (ΠΓ ΚΚΕ) και ο συγγραφέας του βιβλίου δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος.

Πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου, «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική», από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Με το Euro να έχει ξεκινήσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να έρχονται, το βιβλίο παρουσιάζει αρκετές άγνωστες πτυχές του μη εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Μερικά από τα ερωτήματα που απαντάει το βιβλίο με την παροχή πλούσιων στοιχείων και αρχειακού υλικού:
-Τι ήταν το κίνημα του εργατικού αθλητισμού στη χώρα μας;
-Πόσες ομάδες είχαν το όνομα Εργατικός Αστέρας και σε ποιες περιοχές είχαν έδρα;
-Πόσες ομάδες είχαν το όνομα Πανεργατική;
-Πως περιέγραφε ο Τύπος της εποχής τους αγώνες (εντός και εκτός γηπέδων) του κινήματος του εργατικού αθλητισμού;
-Με ποιους τρόπους οι μεσοπολεμικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπιζαν το κίνημα του εργατικού αθλητισμού;
-Ποια ήταν η οργανωτική του συγκρότηση;
-Τι συνέβη όταν αυτό καταστάλθηκε;
-Πως επιχειρήθηκε ο αθλητισμός να γίνει εργαλείο φασιστικής προπαγάνδας;
-Γιατί θαύμαζαν τα αθλητικά πεπραγμένα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, οι κυβερνώντες τη χώρα μας την περίοδο του Μεσοπολέμου;
-Πότε και γιατί τους «λάδωσε» δημοσίως η φασιστική Ιταλία για αθλητικό θέμα;
-Πως παρενέβη η φασιστική Ιταλία στον αθλητισμό των υπό την κατοχή της, Δωδεκανήσων, πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
-Πως ξεπήδησαν νέες αντιστάσεις τόσο στο Μεσοπόλεμο, όσο και στα χρόνια της κατοχής με τον αθλητισμό μέσα στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης;


Ο Νάσος Μπράτσος είναι δημοσιογράφος-μέλος της ΕΣΗΕΑ. Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ικαρία. Τα περισσότερα χρόνια της εργασιακής του πορείας στη δημοσιογραφία διανύθηκαν στο ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94FM» του δήμου Ηρακλείου Αττικής και ακολούθως στην ΕΡΤ, αρχικά στο ραδιόφωνο ΕΡΑ Φιλία και μετά στην ιστοσελίδα της, όπου και παραμένει.

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα είχε συνεργαστεί με εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ συνεργάστηκε για μία δεκαετία με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, δημόσια ΙΕΚ δημοσιογραφίας (πιστοποιημένος εκπαιδευτής στη δημοσιογραφία από το ΕΚΕΠΙΣ).

Στη διάρκεια του εργασιακού του βίου, έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις για θεματικές που έχει αναδείξει.

Το μέχρι σήμερα συγγραφικό του έργο αποτελούν τα βιβλία Εργατικές Ιστορίες Α’ και Β’ μέρος, Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα, Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις.

Η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική. Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης είναι προϊόν μακροχρόνιας ιστορικής έρευνας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ