Νετανιάχου διαδηλώσεις Ισραήλ κορονοϊός

Βία και συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ

Οι διαδηλώσεις κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ μεγαλώνουν και συναντούν κρατική και παρακρατική βία, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.

Το περασμένο Σάββατο, ένα πλήθος 5.000 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από την επίσημη πρωθυπουργική οικία στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας την παραίτηση του Νετανιάχου. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία, που προέβη και σε 14 συλλήψεις, με τον Νετανιάχου να απορρίπτει τους διαδηλωτές ως «αριστερούς αναρχικούς».

Όπως καταγράφει ο δημοσιογράφος Χέμι Σαλέβ για τη Χααρέτζ, οι διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου έχουν διογκωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων έχει μειωθεί, καθώς όλο και περισσότεροι νεαροί Ισραηλινοί αντιδρούν στην ελλιπή υγειονομική, αλλά και οικονομική αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε πρόωρα αναγγείλει τη νίκη στη μάχη με τον ιό στα μέσα Μαΐου, σήμερα το Ισραήλ έχει περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους από τη Βραζιλία, μία από τις χώρες με τη χειρότερη αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.

Η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων γίνεται με συλλήψεις, βία, δακρυγόνα, αντλίες νερού, αλλά και τη συμμετοχή ακροδεξιών ομάδων που επιτίθενται στους διαδηλωτές.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως αυτή την εβδομάδα στη δίκη του για κατηγορίες διαφθοράς και, με τη δημοτικότητά του να καταρρέει, ενδεχόμενη συνέχιση και διόγκωση των διαδηλώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του νεότευκτου κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Πηγή: Informed Comment

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ