Ελαιώνα ματ βία χημικά μετανάστριες camp

Βία και χημικά από την αστυνομία στο camp του Ελαιώνα

Πηγή: Solidarity with migrants

Σήμερα, ξημερώματα της 18/8 (περίπου στις 4πμ), πραγματοποιήθηκε βίαιη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας, και συγκεκριμένα δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της προειλημμένης απόφασης του Δήμου Αθηνών και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη σταδιακή εκκένωση του camp, και τον εκτοπισμό των μεταναστριών εκτός Αθήνας.

To αποτέλεσμα της επιχείρησης, παρά την κινητοποίηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, ήταν απλώς η μεταφορά 30 μεταναστών που «πείστηκαν» να μετακινηθούν σε άλλα camps, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο camp του Σχιστού. Για να γίνει αυτή η μεταφορά, οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν, με ξύλο και ρίψη χημικών, με ένα πλήθος πολλών δεκάδων μεταναστριών και αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, που αρνούνται να προχωρήσει η διαδικασία της εκκένωσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

Η «συναίνεση» αυτών των περίπου 30 ατόμων, που χρησιμοποιείται, κατά πάγια τακτική της διοίκησης και του Υπουργείου, ως μοχλός πίεσης, διαίρεσης και καταστολής του μπλοκ των μεταναστριών που αγωνίζεται, αποσπάστηκε μετά από σωρεία απειλών και ψεμάτων από τη διοίκηση του camp, σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και χωρίς καμία γραπτή εγγύηση για το πού ακριβώς οι μετανάστριες τελικά θα μετακινηθούν.

Τις κατασταλτικές επιχειρήσεις «συντόνιζε», ανάμεσα στα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ και εμφανώς περήφανη για το έργο καταστολής, η νέα διοικήτρια του camp, Μαρία – Δήμητρα Νιουτσίκου, γνωστή στο παρελθόν για την κατασταλτική θητεία της στα στρατόπεδα της Σάμου και Σκαραμαγκά.

Η μάχη των μεταναστριών με τις δυνάμεις καταστολής ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο μπροστά από το camp, με επίκεντρο μια πύλη εισόδου-εξόδου, όπου τα ΜΑΤ κλώτσησαν καθισμένους/καθισμένες μετανάστριες μπροστά από την πύλη και αλληλέγγυους/ες, και μεταφέρθηκε στη συνέχεια μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.

Ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όλες τις επόμενες εβδομάδες, όσο η πλειοψηφία των κατοίκων του camp αρνείται να δεχτεί την εξαναγκαστική μετακίνησή της εκτός Αθήνας.

Ο αγώνας των μεταναστριών του Ελαιώνα είναι αγώνας να μην μετακινηθούν οι μετανάστριες από τον Ελαιώνα σε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες, αλλά να αποκτήσουν αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις και χαρτιά. Είναι αγώνας ενάντια στο ρατσιστικό σύστημα των αποκλεισμών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που μεταχειρίζεται τους ανθρώπους σαν σκουπίδια που μεταφέρονται από το ένα camp στο άλλο, ως αντικείμενα αποκλεισμού ή εκμετάλλευσης.

Είναι αγώνας ενάντια στον «εξευγενισμό» της Αθήνας που προωθεί συστηματικά το ελληνικό Κράτος, η κυβέρνηση και ο δήμαρχος Μπακογιάννης, που κρύβει πίσω από ένα «εναλλακτικό» προσωπείο τον ακραίο ρατσισμό και το ταξικό μίσος του απέναντι στους φτωχούς, προωθώντας τη «διπλή ανάπλαση» του Βοτανικού και του Ελαιώνα, την επίθεση στο Λόφο του Στρέφη και στην πλατεία των Εξαρχείων (με πρόσχημα το Μετρό), και άλλα σχέδια εξαναγκαστικής «ανάπλασης» γειτονιών με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο αγώνας των μεταναστριών του Ελαιώνα είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στα σύνορα, του Έβρου, του Αιγαίου, της Ελλάδας, της Ευρώπης, με άλλα μέσα.

Ο πόλεμος και η στρατιωτικοποίηση είναι η απάντηση των καπιταλιστικών Κρατών στην κίνηση των μεταναστριών. Η αλληλεγγύη και οι κοινοί διεθνιστικοί αγώνες μεταναστριών-ντόπιων είναι η δική μας απάντηση.

Οι μετανάστριες του Ελαιώνα δεν τρομοκρατούνται από τους φασίστες του ελληνικού Κράτους και τα πολιτικά σχέδιά τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και καλούν σε στήριξή τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ