συμφωνία αντιπολίτευσης - κυβέρνησης Βενεζουέλας

Βενεζουέλα: Συμφωνία της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν μια σειρά συμφωνιών και την εκκίνηση ενός νέου γύρου διαλόγου σχετικά με ζητήματα μελλοντικών εκλογικών διαδικασιών, την απελευθέρωση φυλακισμένων και την απόρριψη του αποκλεισμού της χώρας από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ ανακοίνωσε τα θέματα που συμφωνήθηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η επιστροφή των βουλευτών του κυβερνώντος PSUV στην Εθνική Συνέλευση, η θέσπιση νέας εκλογικής επιτροπής, η απελευθέρωση κρατουμένων, η στήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου με σκοπό την αγορά φαρμάκων και τροφίμων, η απόρριψη των Αμερικανικών κυρώσεων και του οικονομικού αποκλεισμού της χώρας, καθώς και η υπεράσπιση της περιοχής Εσεκίμπο.

Οι συμφωνίες ζητούν την αναθεώρηση και ρύθμιση των εκλογικών εγγυήσεων, και προτρέπουν το σύστημα δικαιοσύνης να συμφωνήσει σε μέτρα και ωφελήματα για ορισμένους κρατούμενους πολίτες.

Το κείμενο πολιτικού συμβιβασμού υπεγράφη στα γραφεία του υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, παρουσία των αναγνωρισμένων από τη χώρα διπλωματών.

Ο Ροντρίγκεζ διαβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση θα συνεχιστούν για την εκπλήρωση αυτών των όρων και την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Δήλωσε πως το τραπέζι του διαλόγου είναι ένα βήμα προς την «παγίωση της ειρήνης στη Βενεζουέλα» και «για μία συντονισμένη λύση στα προβλήματα των Βενεζουελάνων». «Όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές για διάλογο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Cambiemos, Τιμοτέο Ζαμπράνο, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στον διάλογο για να αφήσει πίσω την «αδιέξοδη πολιτική σύγκρουση».

«Θα συνεχίσουμε να συμφωνούμε στην αφαίρεση εμποδίων που βλάπτουν τη δημοκρατία, δεν είναι εύκολος δρόμος αλλά είναι διαφορετικός· δεσμευόμαστε να συμπεριφερθούμε με διαφάνεια και σοβαρότητα», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση των συμφωνιών σηματοδοτεί το πρώτο σημαντικό ρήγμα στο «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης από την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις συμφωνίες συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που όμως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα δέκατο των εδρών της Εθνικής Συνέλευσης.

Πηγές: telesur, AP

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ