Γουαϊδό Μητσοτάκης

Βενεζουέλα: «Σχέσεις του Γουαϊδό με διεφθαρμένο επιχειρηματία», σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε και φωτογραφιζόταν με τον επίδοξο πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ υπενθύμιζε σε συνέντευξη τύπου τις σχέσεις που σύμφωνα με διεθνή μέσα έχει ο Γουαϊδό με τον Αλεχάντρο Μπετανκούρ, που ερευνάται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος.

Τον Αύγουστο του 2019, το Reuters έκανε λόγο για μια συνάντηση στη Μαδρίτη, μεταξύ του Αλεχάντρο Μπετανκούρ, του δικηγόρου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, του Ουκρανού επιχειρηματία Λεβ Παρνάς και του πατέρα του Χουάν Γουαϊδό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, «ο Μπετανκούρ είπε στον Τζουλιάνι ότι βοήθησε μυστικά τη χρηματοδότηση των προσπαθειών του Χουάν Γουαϊδό να καταλάβει την εξουσία στη Βενεζουέλα».

«Ο Μπετανκούρ ήλπιζε πως αυτό θα του έδινε την απαραίτητη φερεγγυότητα για να καταφέρει ο Τζουλιάνι να πείσει το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ να σταματήσει την έρευνά του για τον Μπετανκούρ, σε σχέση με μία υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων και δωροδοκίας στη Φλόριντα.»

Έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, o Τζουλιάνι πίεσε τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με ηπιότητα τον Μπετανκούρ, διότι αυτός ο Βενεζουελάνος επιχειρηματίας είχε βοηθήσει τις πολιτικές προσπάθειες του Γουαϊδό και, άρα, έκανε «καλή δουλειά» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Washington Post αποκάλυψε ότι ο Τζουλιάνι ήταν στην ομάδα δικηγόρων που υπερασπιζόταν τον Μπετανκούρ στη δίκη εναντίον του για το ξέπλυμα 1,2 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μπετανκούρ είναι αναμεμειγμένος «στην υπεξαίρεση 1,2 δισ. δολαρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA, και το ξέπλυμά τους μέσω σχεδίων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, που περιείχαν ψεύτικες συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων και ασφαλειών».

Πηγή: teleSUR

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ