USAID βενεζουέλα ανθρωπιστική βοήθεια ΗΠΑ Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Πολιτικά κίνητρα πίσω από την «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ και του Γκουαϊδό

Πηγή: Misión Verdad

Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2019, ο προσφάτως αυτοανακηρυχθείς «πρόεδρος», Χουάν Γκουαϊδό, πραγματοποίησε μία από τις πρώτες του αποτυχίες στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου των ΗΠΑ για βίαιη «αλλαγή καθεστώτος» στη Βενεζουέλα. Παράνομες ένοπλες ομάδες επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των συνόρων με την Κολομβία, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, βασικά πρόσωπα που πήραν μέρος στην επιχείρηση αποκάλυψαν τους πραγματικούς στόχους της, αποκηρύσσοντας ωστόσο τη συμμετοχή τους.

Επιθεωρητής από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) συνέταξε μια έκθεση στην οποία εκφράζει «αμφιβολίες» σχετικά με τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ πίσω από την «ανθρωπιστική βοήθεια» που απεστάλη στη Βενεζουέλα.

Τα ευρήματα του επιθεωρητή αποκαλύπτουν ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια» που απεστάλη, δεν βασίστηκε στις αρχές «ουδετερότητας και ανεξαρτησίας» ούτε στις εκτιμήσεις για το ποιες ήταν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Αντ’ αυτού αποτέλεσε κομμάτι της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ προς ενθάρρυνση της βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης του Προέδρου Μαδούρο.

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου, αλλά δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα.

Την ίδια ημερομηνία, στις 23 Φεβρουαρίου 2019, η επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος» ήρθε στο φως και καταγγέλθηκε από τη Βενεζουέλα. Αποκαλύφθηκε ότι τα φορτηγά με τις φερόμενες ανθρωπιστικές προμήθειες πυρπολήθηκαν από τους ίδιους τους πράκτορες που επιχείρησαν την είσοδό τους στη Βενεζουέλα κατά μήκος της γέφυρας Σιμόν Μπολιβάρ.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι για να στηθεί το ανωτέρω σκηνικό, 368 τόνοι προμηθειών στάλθηκαν στην Κολομβία. Όμως μόνο οκτώ εισήλθαν τελικά στη Βενεζουέλα. Οι υπόλοιποι 360 τόνοι διανεμήθηκαν στην Κολομβία ή στάλθηκαν στη Σομαλία.

Η έκθεση αμφισβητεί τις αιτιάσεις για την άρνηση του USAID να συντονίσει την παράδοση ανθρωπιστικών αγαθών με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Είχε ισχυριστεί ότι μια τέτοια συνεργασία επρόκειτο να θεωρηθεί ως «υποστήριξη του καθεστώτος Μαδούρο» από τον ΟΗΕ. Αντίθετα, αποφάσισε να συνεργαστεί με μια ΜΚΟ στη Βενεζουέλα (που δεν προσδιορίζεται στην έκθεση) διότι το USAID πίστευε ότι αυτή συντασσόταν με τα συμφέροντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το έγγραφο αναφέρει ότι «η οργάνωση δεν είχε λάβει ποτέ χρηματοδότηση από το USAID και το Περιφερειακό Γραφείο δεν ήξερε αν πληρεί όλες τις νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του USAID».

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι:

• η βοήθεια παραδόθηκε αχρείαστα με τεράστια αεροσκάφη C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας αντί για φθηνότερες επιλογές εμπορικών πτήσεων.

• μεταξύ των τροφίμων ήταν και προϊόντα για την καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού. Ωστόσο και οι ίδιοι οι ειδικοί του USAID θεώρησαν ότι η διατροφική κατάσταση των παιδιών της Βενεζουέλας δεν το δικαιολογούσε.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η (καθυστερημένη) έκθεση από τον επιθεωρητή του USAID επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν «θεάματα» προς κατανάλωση της διεθνούς κοινότητας. Στην πραγματικότητα παρείχαν την κάλυψη για τις βίαιες ενέργειες που θα λάμβαναν χώρα στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας, με στόχο την εκδίωξη των νόμιμων θεσμών της Βενεζουέλας και την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης υποκινούμενης από τις ΗΠΑ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ