Βενεζουέλα

Βενεζουέλα: Στην τελική ευθεία για εκλογές… ή πραξικόπημα;

Κάθε απόγευμα μια μυστηριώδης πομπή από θωρακισμένα οχήματα κάνει την εμφάνισή της στο Τσακάο, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του Καράκας, στη Βενεζουέλα.

Δεν πρόκειται για οχήματα του στρατού ή της αστυνομίας αλλά, όπως εξηγούσε ο απεσταλμένος του δικτύου Μπλούμπεργκ, για τους κατοίκους της περιοχής που βγαίνουν για τη νυχτερινή τους έξοδο σε ορισμένα από τα πιο ακριβά κλαμπ της λατινικής Αμερικής.

Η ίδια περιοχή που το πρωί αποτελεί επίκεντρο των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, το βράδυ μετατρέπεται σε ένα «μικρό Μανχάταν» καθώς συρρέουν αθλητές, αστέρες της τηλεόρασης και επιχειρηματίες. «Το πρωί είμαι στις διαδηλώσεις και τα χαρακώματα» εξηγούσε μια 24χρονη κάτοικος της περιοχής «αλλά το απόγευμα γυρίζω σπίτι, κάνω ένα μπάνιο και στέλνω μήνυμα στους φίλους μου για να δω τί θα κάνουμε το βράδυ. Είναι πλέον μια ρουτίνα».

Χωρίς ίσως να το καταλάβει, το Μπλούμπεργκ επιβεβαίωσε με το ρεπορτάζ του τη «ρουτίνα» του ταξικού πολέμου που διεξάγεται εδώ και περίπου 100 ημέρες στα πιο πλούσια προάστεια του Καράκας. Παρά το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια για την πολιτική του Μαδούρο και οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τις (συχνά τεχνητές) ελλείψεις προϊόντων έχουν εξαπλωθεί και σε φτωχότερα στρώματα, το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου επιβεβαίωνε όλα όσα επιχειρεί εδώ και μήνες να αποκρύψει η αντιπολίτευση και τα διεθνή ΜΜΕ.

Καθώς, όμως, πλησιάζουν οι εκλογές για τη συντακτική συνέλευση, που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μαδούρο σαν μια ύστατη προσπάθεια εξόδου από την κρίση, η βία της αντιπολίτευσης κλιμακώνεται επικίνδυνα. Την περασμένη εβδομάδα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δυο ακόμη ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από τα θύματα, που απανθρακώθηκε στα ανατολικά της χώρας, επέβαινε σε μοτοσυκλέτα και επιχείρησε να περάσει από μπλόκο διαδηλωτών, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν και του έκαψαν ζωντανό. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην εύπορη συνοικία Αλταμίρα, της πρωτεύουσας Καράκας, που αποτελεί ένα ακόμη από τα επίκεντρα των βίαιων κινητοποιήσεων. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένας άνδρας, φαίνεται να τρέχει σε σταθμό του μετρό αφού αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του έβαλαν φωτιά.

Την ίδια ώρα διαμετρικά αντίθετη εικόνα για τα αποτελέσματα της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η αντιπολίτευση την Παρασκευή, δίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και κυβερνητικές πηγές. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία υποστηρίζουν ότι η χώρα «παρέλυσε» απ’ άκρη σε άκρη καθώς τα μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και μαγαζιά έμειναν κλειστά, ακολουθώντας το κάλεσμα εργοδοτικών ενώσεων και του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου – των ίδιων δηλαδή δυνάμεων που είχαν πρωτοστατήσει στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Τσάβες το 2002.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο υποστήριξε ότι το 95% του ιδιωτικού τομέα και το 100% του δημοσίου λειτούργησαν κανονικά ενώ απέδωσε το γεγονός ότι ένα στα δυο μαγαζιά έμειναν κλειστά στις οδομαχίες και τους αποκλεισμένους δρόμους, αλλά και τις απειλές της αντιπολίτευσης προς καταστηματάρχες.

Σε πολιτικό επίπεδο η επίθεση εναντίον του Μαδούρο κλιμακώθηκε με την απόφαση του κογκρέσου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, να διορίσει 33 δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Η απόφαση κρίθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαστήριο, που μέχρι σήμερα στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο ενώ κυβερνητικά στελέχη ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των σημερινών δικαστών.

Η επιβίωση του Μαδούρο πάντως ίσως να κρίνεται αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον καθώς, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις για κάθε συναλλαγή σε δολάρια με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA). Ακολουθώντας το πρόσταγμα «κάντε την οικονομία να ουρλιάξει», με το οποίο ο πρόεδρος Νίξον είχε προλειάνει το έδαφος για το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή, ο Τραμπ αναζητά εναγωνίως τρόπους για να ακυρώσει τις εκλογές της 30ης Ιουλίου.

Οι κυρώσεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητήθηκαν στο Λευκό Οίκο, ενδέχεται να περιλαμβάνουν διακοπή της εισαγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ η οποία θα πρέπει να αντισταθμιστεί με χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων. Οι κυρώσεις όμως απέναντι στην PDVSA θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναγκάζοντας εταιρείες σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού – να απευθυνθούν δηλαδή σε πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός της σφαίρας επιρροής της Ουάσιγκτον.

Σημείο κλειδί για την επιτυχία των αμερικανικών κυρώσεων θα είναι η Citgo, θυγατρική της PDVSA, η οποία διαχειρίζεται το πετρέλαιο της Βενεζουέλας που φτάνει στις ΗΠΑ. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενδεχόμενων κυρώσεων, εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας της Βενεζουέλας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με στελέχη της ρωσικής, κρατικής εταιρείας Rosneft, η οποία επίσης αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αντικείμενο των επαφών, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ήταν η δημιουργία ενός σύνθετου μηχανισμού ανταλλαγής μετοχών των δυο εταιρειών, με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες του αμερικανικού αποκλεισμού.

Είναι προφανές ότι με τις διαρροές για επερχόμενες κυρώσεις η Ουάσιγκτον στέλνει ένα μήνυμα στη δεξιά αντιπολίτευση να κλιμακώσει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών, με τελικό στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή του Μαδούρο. Παρόλα αυτά, η εξάρτηση αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου από την Βενεζουέλα καθιστά κάθε τέτοια σκέψη αρκετά περίπλοκη και ήδη ο Λευκός Οίκος φέρεται να δέχεται μηνύματα από αμερικανικές εταιρείες να αποφύγει κινήσεις που θα επηρεάσουν την αμερικανική αγορά.

Οι ημέρες μέχρι τις εκλογές θεωρούνται οι πιο κρίσιμες των τελευταίων χρόνων καθώς οι ΗΠΑ και η δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά για την ανατροπή του Μαδούρο.

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα Πριν – 23/7/2017

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ