Παλαιστίνιοι Ισραήλ

Βαρβαρότητα δυνάμεων κατοχής, σθεναρή αντίσταση Παλαιστίνιων

του Γιώργου Μιχαηλίδη
Πηγή: ΠΡΙΝ

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει τεταμένη εδώ και ένα μήνα περίπου, όταν μετά από δύο επιθέσεις Παλαιστινίων που άφησαν οχτώ Ισραηλινούς νεκρούς, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια αντεπίθεση διαρκείας. Κέντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι η πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης αλλά και γειτονιές της Ιερουσαλήμ, ειδικά η περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ-Ακσά. Επιδρομές σε σπίτια υπόπτων, δεκάδες συλλήψεις αλλά και δολοφονίες συνθέτουν την εικόνα. Παράλληλα, το ισραηλινό κράτος ενέκρινε την επέκταση του τείχους που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από τα ισραηλινά εδάφη.

Οι εικόνες από βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους νέους να πετούν πέτρες σε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα από τη μία και επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών εναντίον Παλαιστινίων από την άλλη θυμίζουν λίγο τα προεόρτια της περσινής κρίσης του Μάϊου που είχε καταλήξει σε αεροπορικό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν επιδιώκει μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση καθώς οι πληγές από τους περσινούς βομβαρδισμούς δεν έχουν επουλωθεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, διαφαίνεται ότι η νεανική συμμετοχή και αγωνιστικότητα που χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων πέρυσι δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο. Παρά τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν, οι νεαροί Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης αντιστέκονται σθεναρά στις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές. Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί κυρίαρχα στην ασφυκτική καθημερινότητα που έχει επιβάλλει το ισραηλινό κράτος, με τη διαρκή επέκταση των εποίκων στα εδάφη της Δυτικής Όχθης αλλά και τον οικονομικό πόλεμο απέναντι στις παλαιστινιακές κοινότητες που περιλαμβάνει στέρηση υδάτινων πόρων, καταστροφή αγροτικών καλλιεργειών, παρεμπόδιση μετάβασης στους χώρους εργασίας κ.α. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η συστηματική εκδίωξη Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία πολεμική καθημερινότητα η οποία φτιάχνει και τους αντίστοιχους ανθρώπους. Αν και τα νέα που φτάνουν στα αυτιά μας προκύπτουν μόνο στην περίπτωση δολοφονιών, τα παλαιστινιακά εδάφη συγκλονίζονται από σχεδόν καθημερινούς αγώνες των κατοίκων τους που επιχειρούν να αντισταθούν.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι πάνω από διακόσιοι Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές Αρχές το τελευταίο δεκαήμερο δεν δείχνει μόνο την ισχύ του ισραηλινού κράτους αλλά και την αντίσταση σε αυτό.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ