Βάλ’ τους Χ: ο χάρτης του ρατσισμού της Αθήνας

Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο.

Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει φέρει στο φως τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, κυρίως εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Εντούτοις η πλήρης διάσταση της εγκληματικής, ρατσιστικής της δράσης δεν είναι επαρκώς γνωστή.

Με αυτή την καμπάνια γίνεται προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί η τοπογραφία της ρατσιστικής βίας. Να γίνει περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό η σκοτεινή διάσταση και η επικινδυνότητά της. Έτσι στόχος της καμπάνιας είναι να διαμορφωθεί, με την πολύτιμη συνδρομή 25 δημιουργών της οπτικής εικόνας, ο αντιρατσιστικός χάρτης της πόλης.

Βρισκόμαστε πλέον στα τελικά στάδια της δίκης της Χρυσής Αυγής, μιας από τις σημαντικότερες δίκες της εποχής μας. Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ» προσπάθησε να οπτικοποιήσει ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της «τοπογραφίας της βίας» που εκκινεί από τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό φασισμό, ώστε να συμβάλει στο να γίνουν γνωστά τα εγκλήματά τους στο ευρύ κοινό και η δολοφονική τους δράση να μη μείνει ατιμώρητη.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ρατσιστικής εγκληματικότητας οι δημιουργοί διάλεξαν για αρχή 50 από τα εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί στους δρόμους της πόλης. Για καθένα από αυτά έχει δημιουργηθεί ένα αυτοκόλλητο με ένα QR code, το οποίο είναι κολλημένο στο σημείο της επίθεσης στην πόλη. Το QR code οδηγεί στο χάρτη όπου καταγράφονται αρχικά οι 50 αυτές επιθέσεις. Κάθε επίθεση περιγράφεται με ένα σύντομο κείμενο και μια εικόνα.

Με το παρακάτω βίντεο η καμπάνα καλεί όλους εμάς να πάρουμε μέρος στον αγώνα. Σε περίπτωση που κάποιος περαστικός διαπιστώσει πως κάποιο αυτοκόλλητο επίθεσης δεν είναι στην θέση του τότε μπορεί να επικοινωνήσει με τους διοργανωτές της καμπάνιας ώστε να το αντικαταστήσουν ή αν επιθυμεί να του αποσταλεί το αυτοκόλλητο ώστε να το τοποθετήσει ο ίδιος στη θέση του.

Οι υποστηρικτές της καμπάνιας

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας https://rosalux.gr είναι ένα αριστερό γερμανικό ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης. Ανήκει στο διεθνές δίκτυο του Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012. Ο Αντιφασισμός και ο Αντιρατσισμός είναι δύο από τις κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το HumanRights360 είναι μία νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το HumanRights360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.humanrights360.org/el/

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ