To UNFOLLOW Ιουνίου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Διαβάστε στο τεύχος #66:

Τρομοκρατήσου ρε, τι σου ζητάνε; – άρθρο του Αυγουστίνου Ζενάκου
Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν «αγανακτεί» όσο πρέπει με την «τρομοκρατία» αποκαλύπτει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αντιμετώπιση ενός πραγματικού κινδύνου, αλλά με τη συνεχιζόμενη απόπειρα πειθάρχησης του κοινωνικού σώματος.

Διαχείριση ερειπίων, το νέο μεγάλο αφήγημα – άρθρο του Σωτήρη Μητραλέξη
H κυβέρνηση μπορεί να διακηρύσσει ένα απολύτως μνημονιακό success story, ότι βγαίνουμε στις αγορές, και απολύτως ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την αριστερή ταυτότητά της. Η αντιπολίτευση μπορεί να κατηγορεί την κυβέρνηση, επειδή εφαρμόζει μνημόνιο και απολύτως ταυτόχρονα να την καταγγέλλει πως θέλει να μας κάνει Σοβιετία και Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή, η διαχείριση ερειπίων μοιάζει να είναι όχι απλώς η νέα πραγματικότητα, αλλά η μόνη πραγματικότητα: δεν φαίνεται να υποστηρίζεται πλειοψηφικά από τους Έλληνες άλλη λύση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε μια απόλυτη εσωτερίκευση της ήττας.

Λευτεριά στα ΕΣΠΑ – άρθρο του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
Από τους «Μένουμε Ευρώπη» στους «Παραιτηθείτε», οι οπαδοί του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού» καταλήγουν, άθελά τους, να λειτουργούν ως το άλλοθι της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που κι αυτή νεοφιλελεύθερες πολιτικές ετοιμάζεται να εφαρμόσει.

Whistleblowers: Οι Προμηθείς της νέας ανθρώπινης καθολικότητας
– άρθρο του Διονύση Σκλήρη
Υιοθετώντας τον ρόλο του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, o Γιάνης Βαρουφάκης ανασυνθέτει τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού αντιστασιακού Κέντρου, που αποδομεί το ψεύδος του ακραίου
νεοφιλελευθερισμού.

Για μια μη στρατευμένη δημοσιογραφία – Ή η σημασία ενός δημόσιου «μεταβατικού χώρου» – άρθρο της Μαρίτας Βυργιώτη
Σε πείσμα της υπεραπλούστευσης και των εύκολων διπόλων χρειαζόμαστε μια δημοσιογραφία που να εξερευνήσει την πολυπλοκότητα των κοινωνικών φαινομένων, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην πραγματικότητα να φέρει το στοιχείο της έκπληξης.

Βιασμός: Το ένοχο θύμα – άρθρο της Αφροδίτης Κουκουτσάκη
Η γυναίκα θύμα βιασμού που θα βρεθεί στη δικαστική αίθουσα κουβαλά όλο το πολιτισμικό φορτίο αυτού που ορίζεται ως «πρέπουσα γυναικεία συμπεριφορά» και θα έχει να παλέψει και μ’ αυτό για να αποσείσει τη συμμετοχή της στο συμβάν – με άλλα λόγια, την ενοχή της.

Η ταυτότητα φύλου σε δημόσια διαβούλευση – άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου
Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε η εφαρμογή που θα ακολουθήσει στην πράξη να είναι ομαλή και να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί τη φοβική και αμυντική αντιμετώπιση με την οποία η κυβέρνηση κανοναρχεί τη διαδικασία.

Τάσος Θεοφίλου: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να είμαι πέντε χρόνια στη φυλακή χωρίς μισό στοιχείο»
– συνέντευξη στη Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και στον Αυγουστίνο Ζενάκο
Ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε το 2014, σε πρώτο βαθμό, σε 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για ληστεία στην Alpha Bank της Νάουσας Πάρου, που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012, ενώ είχε απαλλαγεί από την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης στην Ε. Ο. «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τώρα, στη δίκη του σε δεύτερο βαθμό, συνεκδικάζονται η έφεση του κατηγορουμένου αλλά και η έφεση της εισαγγελίας υπέρ του νόμου. Στην τελευταία δικάσιμο, η εισαγγελέας Άννα Καλουτά πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος τόσο για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όσο και γι’ αυτές για τις οποίες είχε αθωωθεί, μεταξύ των οποίων και η ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και η ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η δίκη του συνεχίζεται στις 27 Ιουνίου.

Από το «παράλληλο πρόγραμμα» στο «νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή»: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση νέας «αναπτυξιακής στρατηγικής» – έρευνα της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, της Ντίνας Ιωακειμίδου και του Παναγιώτη Σωτήρη
Η ολοκλήρωση της ψήφισης του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με όρους που ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των δανειστών, ως προς την κλίμακα και την έκταση των πολιτικών λιτότητας, σημαίνει ότι ανοίγει μια περίοδος στην οποία η κυβέρνηση θα δοκιμάσει να κάνει πράξη το εναλλακτικό «αναπτυξιακό αφήγημα», το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι το βασικό εργαλείο της πολιτικής της για να αντιστρέψει το κλίμα και πιθανώς να βελτιώσει και την πολιτική της θέση. Μόνο που όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο δύσκολα από τα όποια σχέδιά της.

Τα Megaλα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη – ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Η συστηματική πορεία του Ιβάν Σαββίδη στο επιχειρηματικό αλλά και μιντιακό τοπίο, με σημείο αιχμής το Mega, δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται σταθερά στον άξονα της οικοδόμησης της δικιάς της διαπλοκής.

Η μάχη της Cola στον πόλεμο των αναψυκτικών – ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Μία αγορά με τζίρο περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ένας πολυεθνικός όμιλος με προϊόντα αναγνωρίσιμα σε κάθε γωνιά της Γης. Μια χούφτα ελληνικές επιχειρήσεις που τολμούν να διεκδικούν μερίδιο της πίτας. Ένα νέο προϊόν που επιχειρεί να φέρει την επανάσταση στην Cola. Μια στροφή του καταναλωτικού κοινού σε υγιεινά προϊόντα. Ένας πόλεμος σε εξέλιξη, με διαστάσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια της Ελλάδας. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της εγχώριας παραγωγής αναψυκτικών…

Βενεζουέλα: Η Συντακτική Συνέλευση ως αβέβαιο άλμα προς τα εμπρός – άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου
Ένα τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πείραμα θα συντελεστεί στη Βενεζουέλα με την απόφαση του Νικολάς Μαδούρο να προσφύγει σε εκλογές για τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης. Θεωρητικά οι συνθήκες επιτρέπουν ένα άλμα ριζοσπαστικοποίησης. Αδέξιες, μικροπολιτικές ή μετριοπαθείς κινήσεις, όμως, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το εγχείρημα σε βαρύτατο πλήγμα για τη δημοκρατία. Μια λεπτή και επικίνδυνη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο πείραμα του Τσαβισμού με απρόσκλητους παρατηρητές την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Πυροβολήστε πρώτα την documenta 14 – άρθρο του Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου
Από την έλευση της διεθνούς κύρους έκθεσης τέχνης στην Αθήνα, ένας δημόσιος λόγος επιχειρεί να ανιχνεύσει –ή και να επινοήσει– τα κακώς κείμενά της, ενόσω η κριτική τέχνης φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τα μεγάλα καλλιτεχνικά συμβάντα.

Στο UNFOLLOW Ιουνίου διαβάστε ακόμη:

«Ανακόλουθα» – στήλη του Χρήστου Νάτση

«Γιατί μισώ τη μητέρα» – διήγημα της Όλγας Στέφου

«Και ο άνθρωπος ακόμα, μια φορεσιά είναι»
– κριτική του Ηλία Μπιστολά για την «Οπερέττα» του Νίκου Καραθάνου στο Εθνικό Θέατρο

«Πουτάνες» – κόμικ του Σπύρου Δερβενιώτη