uber

Uber: Μαφιόζικες πρακτικές στο φως από τεράστια διαρροή εγγράφων

Πρακτικές της Uber που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των υπαλλήλων της αλλά και δαιδαλώδεις υπόγειες διασυνδέσεις με πολιτικούς όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και κορυφαία στελέχη της ΕΕ φέρνει στο φως η διαρροή 124.000 απόρρητων εγγράφων της εταιρείας στην εφημερίδα Guardian. H εταιρεία-πρότυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού είχε κατηγορηθεί πολλές φορές ότι βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, οι νέες αποκαλύψεις όμως ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία στελεχών της, η εταιρεία υποδαύλιζε τις συγκρούσεις οδηγών της με αυτοκινητιστές καθώς υποστήριζε υπογείως την πραγματοποίηση αντισυγκεντρώσεων στις διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί. «Η βία εξασφαλίζει την επιτυχία» φέρεται να είπε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τράβις Καλάνικ. Ο ίδιος εμφανίζεται να είχε στήσει ένα γιγαντιαίο δίκτυο επιχειρήσεων λόμπι εναντίον πολιτικών και κυβερνήσεων που έθεταν εμπόδια στις αντι-εργατικές πρακτικές της εταιρείας. Ιδιαίτερα πρόθυμος να συνεργαστεί ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν (πριν γίνει πρόεδρος), ο οποίος υποσχόταν να παρέμβει προς όφελος της εταιρείας όταν αυτή βρισκόταν αντιμέτωπη με τον νόμο ενώ παράλληλα έστηνε μυστικές συμφωνίες ακόμη και με πολιτικούς του αντιπάλους για να προωθεί τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας.

Σχεδόν σαν υπάλληλος της εταιρείας όμως φαίνεται ότι λειτουργούσε και η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέλι Κρούς, την οποία η εταιρεία χρησιμοποιούσε για να ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία. Ο ρόλος της Κρούς ήταν τόσο κομβικός στη λειτουργία της Uber στην Ευρώπη ώστε σε σειρά επιστολών αναφέρεται ότι η ταυτότητά και ο ρόλος της πρέπει να μείνουν επτασφράγιστο μυστικό. Η Κρούς φέρεται να βοηθούσε την εταιρεία την περίοδο 18μηνών μετά την αποχώρηση της από την Κομισιόν – όταν δηλαδή απαγορεύεται σε αξιωματούχους της ΕΕ να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τέτοιου είδους. Μετά την αποχώρηση της από την Επιτροπή η Κρούς προσελήφθη από την Uber με μισθό που άγγιζε τα 200.000 δολάρια το χρόνο.

Από τη διαρροή προκύπτει επίσης η τεράστια επιρροή που ασκούσε η εταιρεία σε πολιτικούς όπως ο Ομπάμα και ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να άλλαζε τις ομιλίες του ύστερα από συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό των πρακτικών της εταιρείας είναι ότι διέθετε ειδικό σύστημα με την ονομασία Kill Switch το οποίο αυτομάτως εξαφάνιζε επικίνδυνα έγγραφα και εσωτερικά δίκτυα επικοινωνίας σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της αστυνομίας στα γραφεία της.

Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως αφορούν την περίοδο από το 2013 έως το 2017. Απαντώντας στις αποκαλύψεις η Uber ισχυρίστηκε ότι έκτοτε έχει αλλάξει την πολιτική της χωρίς όμως να αρνείται τις περισσότερες από τις καταγγελίες εναντίον της.

Από τα έγγραφα προκύπτει πάντως ότι το «παιδί θαύμα» της Silicon Valley στηριζόταν σε μια πρωτοφανή για τα πρόσφατα ιστορικά δεδομένα παροχή ρευστότητας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και σε αθέμιτες σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο αρκετών χωρών. Όπως συμβαίνει και με τα κρυπτονομίσματα και άλλα «θαύματα» της νέας οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς η πλημμυρίδα της ρευστότητας υποχωρεί εμφανίζεται στην επιφάνεια ο βούρκος του κρατικοδίαιτου νεοφιλελεύθερου επιχειρείν.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ