Τους Παλαιστίνιους τους σκοτώνει το Ισραήλ ή σκοτώνονται μόνοι τους;

Με αφορμή την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την «απώλεια ανθρώπινων ζωών» στη Λωρίδα της Γάζας και την έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», μεταφράζουμε απόσπασμα από κείμενο του ερευνητή και συγγραφέα Χουάν Κόουλ για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων που δολοφονούνται από το κράτος του Ισραήλ:

«Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακρίνουν το ύφος και το λεξιλόγιο που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι New York Times, το CNN, ακόμα και ο Guardian, καλύπτοντας την είδηση ότι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν εν ψυχρώ περίπου 55 Παλαιστίνιους ειρηνικούς διαδηλωτές τη Δευτέρα και τραυμάτησαν περίπου 2700.

»Οι τίτλοι ή οι πρώτες παράγραφοι των ειδήσεων έκαναν λόγο για Παλαιστίνιους που «πέθαναν» , σαν να προσβλήθηκαν μυστηριωδώς και απρόσμενα από την ασυνήθιστη ασθένεια της διείσδυσης μιας σφαίρας. (Οι New York Times διόρθωσαν τη συμπεριφορά τους την Τρίτη, έπειτα από τις κριτικές που δέχτηκαν – ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για να τη βγάλει καθαρή, αλλά αυτό δεν είναι ένα νέο πρόβλημα, δεδομένης της στάσης που τηρούν όταν πρόκειται για το Ισραήλ.)

»Μόλις ενημερώθηκα ότι το CNN International, που συνήθως είναι πιο σοβαρό από την αμερικανική έκδοση του CNN, αναφέρει ότι «συγκρούσεις» κατέληξαν σε «θανάτους», «πολλοί από τους οποίους» προκλήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Λοιπόν, δεν υπήρξαν συγκρούσεις. Όλοι οι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη δική τους πλευρά του φράχτη που έχει φτιάξει το Ισραήλ. Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε. Και όλοι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ισραηλινά πυρά, είτε με κανονικές ή πλαστικές σφαίρες, είτε με δακρυγόνα που έπεφταν από drones. «Πολλοί από αυτούς» ήταν παιδιά ή δημοσιογράφοι.

»Γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτούν ότι ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινοί καταπατητές τακτικά σκοτώνουν Παλαιστίνιους; (Αν παρακολουθήσεις καθημερινά τις ειδήσεις από τη Δυτική Όχθη, υπάρχουν καθημερινά μικρής έντασης συγκρούσεις με σοβαρά περιστατικά.) Η σύγχρονη νεοφασιστική κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προωθήσει και τη θεωρία ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί να σκοτώνονται κατά βούληση, ακόμα κι όταν δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν, όταν δεν κάνουν αυτά που τους λένε οι Ισραηλινοί να κάνουν.

»Είναι επειδή η Δύση κατηγοριοποιεί τους Παλαιστίνιους στους δεινόσαυρους και όχι στα θηλαστικά. Είναι τα τελευταία αποικιακά υποκείμενα και όχι πολίτες. Δεν έχουν κράτος. Δεν υπάρχει σύγχρονη κατηγορία για αυτούς. Είναι μοναδικοί. Οι άνθρωποι τους συγκρίνουν με τους κατοίκους της Δυτικής Σαχάρας ή τους Κούρδους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι σαν αυτούς. Οι Κούρδοι και οι κάτοικοι της Σαχάρας έχουν διαβατήρια και υπηκοότητα ενός κράτους. Είναι εθνοτικές ομάδες που θέλουν διαφορετική υπηκοότητα και διαφορετικό διαβατήριο που δεν υπάρχει ακόμα. Αυτός ο στόχος είναι εντελώς διαφορετικός από το να είσαι χωρίς ιθαγένεια. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα. Έχουν μόνο άδειες διέλευσης και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών φοβούνται ότι μπορεί και να μείνουν εκεί. Είναι όλοι κρατούμενοι. Συχνά δεν μπορούν να είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας, όπως στο Λίβανο, ή η ιδιοκτησία τους δεν είναι ασφαλής, υπό τη διαρκή απειλή της απαλλοτρίωσης ή της καταστροφής από τους Ισραηλινούς. Οι ζωές τους είναι λες και έχουν φτιαχτεί από πλαστελίνη.

»Η Παλαιστίνη είναι η τελευταία αποικία, ένα λείψανο από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Βρετανία κυρίευσε τον κόσμο σαν αυτοκρατορικός κολοσσός, κυβερνώντας την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία – αποικίες που στην πορεία έγιναν ανεξάρτητες χώρες και μάλιστα ανάμεσα στις σημαντικότερες του κόσμου. Όχι όμως η Βρετανική Διοίκηση της Παλαιστίνης

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Χουάν Κόουλ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ