τουρισμός κορονοϊός

Τουρισμός über alles

Αν δεν το πήρατε χαμπάρι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει στα ζάρια την υγεία σας, για την ελπίδα και μόνο ότι θα βρεθούν τουρίστες που θα αγνοήσουν όσα συμβαίνουν παγκοσμίως εδώ και μήνες και θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Χωρίς τεστ, χωρίς καραντίνα, η κυβέρνηση αποφάσισε ένα, έστω μερικό, «μπάτε σκύλοι» από μία αδιευκρίνιστη λίστα χωρών «με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά». Κρίνοντας από τις λοιπές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ότι «ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει τα υγειονομικά συμπτώματα», η κυβέρνηση φαίνεται να βαδίζει στα τυφλά και αγνοώντας κάθε επιστημονική επισήμανση, όπως για παράδειγμα ότι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν τον ιό.

Φαίνεται να αγνοούν επίσης στην κυβέρνηση πόσο μεγάλη τύχη είχαμε όλοι και δεν «έσκασε» η πανδημία του κορονοϊού μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Εάν η επισκεψιμότητα στη χώρα ήταν υψηλή τον Φεβρουάριο, θα μιλούσαμε σήμερα για ένα άκρως εφιαλτικό σκηνικό, με πολλαπλάσια νούμερα κρουσμάτων και νεκρών.

Η κίνηση αυτή είναι φυσικά κίνηση απελπισίας. Κυβερνήσεις δεκαετιών έχουν επιλέξει τη μετατροπή της χώρας σε τουριστικό θέρετρο, και το αγκίστρωμα της οικονομίας στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Οι επισημάνσεις πως αυτό αποτελούσε χτίσιμο σε πολύ σαθρά θεμέλια, αγνοήθηκαν συστηματικά.

Ο τουρισμός δεν μπορεί (και δεν θα μπορέσει ποτέ) να είναι υγιής βάση για μια οικονομία. Είναι ένα «αγαθό» εξαιρετικά ευμετάβλητο, που μία τοπική, περιφερειακή ή (στην περίπτωσή μας) παγκόσμια κρίση, μπορεί να το τινάξει στον αέρα. Εδώ που φτάσαμε, με την παραγωγική βάση της χώρας διαλυμένη και την οικονομία του κράτους, αλλά και μεγάλου μέρους των πολιτών να βασίζεται αποκλειστικά εκεί, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεινή θέση να εκλιπαρεί για τουρίστες ακόμα κι από χώρες όπως η Αγγλία, με τραγικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Μπορεί ο παλινωδών Θεοχάρης να «μάζεψε» την πρότασή του για «αμοιβαία άρση περιορισμών» με το Ηνωμένο Βασίλειο και να δηλώνει πλέον ότι δεν θα βρίσκεται στην αρχική «λευκή λίστα» των χωρών οι πολίτες των οποίων θα εισέρχονται στην Ελλάδα ελεύθερα, αλλά και μόνο ότι τη μία μέρα δηλώνει στο BBC το μεν και τρεις μέρες αργότερα στο ITV το δε, δείχνει πως η κυβέρνηση βαδίζει εντελώς στα τυφλά, χωρίς κανένα σχέδιο, «με βάρκα την ελπίδα».

Την ελπίδα ότι η χρονιά για την ελληνική οικονομία δεν θα πάει εντελώς χαμένη και ότι στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα υπάρχουν έστω κάποια έσοδα, που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μιλήσει για «εθνικές επιτυχίες» και να μην καταρρεύσει στα μάτια των ψηφοφόρων.

Φυσικά, τα κυβερνητικά στελέχη που με περισσή αφέλεια προσκαλούν τουρίστες εν μέσω πανδημίας, είναι τα ίδια που αποκαλούσαν με κάθε ευκαιρία «υγειονομική βόμβα» τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στη χώρα. Πολύ πριν την πανδημία, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, ακόμα κι όταν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού αποδεικνυόταν ότι προήλθαν από την Ιταλία και το Ισραήλ.

Όταν τότε τους επισημαινόταν πως ακόμα κι αν όντως ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες υπήρχαν ασθενείς, η καλύτερη λύση θα ήταν η υποδοχή αυτών των ανθρώπων, η περίθαλψή τους και ο σεβασμός στα δικαιώματά τους, πολιτικοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεναν στη ρατσιστική κι απάνθρωπη λογική των επαναπροωθήσεων, του κυνηγιού ανθρώπων, του βυθίσματος λέμβων, των ξυλοδαρμών και των λεηλατήσεων.

Ο ίδιος Άδωνις Γεωργιάδης, με κυνισμό δέκα χιλιάδων καρδιναλίων δήλωνε χθες πως «κάποιοι από τους τουρίστες που θα έρθουν, θα έχουν κορονοϊό». Για να έρθει να αποδειχτεί για ακόμα μία φορά αυτό που έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, πως ο ρατσισμός είναι κατά βάση ένα «βίτσιο» με οικονομικό πλαφόν.

Οι τουρίστες είναι πάνω απ’όλα. Πάνω από την υγεία των πολιτών, πάνω από τις εύθραυστες κι ελλιπείς εγκαταστάσεις υγείας των νησιών, πάνω από τον φόβο σας για τους άρρωστους συγγενείς σας. Θα πρέπει μονάχα η κυβέρνηση να προσέξει να τους έχει καλά μαντρωμένους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να επισκεφτούν καμιά πλατεία, να συγχρωτιστούν με την «ανεύθυνη νεολαία» και να ζήσουν στο πετσί τους τη «φιλοξενία» της ΕΛ.ΑΣ. του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ανδρέας Κοσιάρης

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ