SWISS MED self-test

Τώρα μισούν και τα τεστ…

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Ένα συνειρμικό παραλήρημα αποτελούσαν οι δηλώσεις μητέρας μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Εύοσμου, η οποία φέρεται να έχει καταθέσει μήνυση επειδή δεν επέτρεψαν την είσοδο του γιού της στο σχολείο, αφού δεν είχε κάνει το προβλεπόμενο self-test. Η ίδια μάλιστα φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στους γονείς που καλούσαν τα παιδιά τους να κλείσουν το σχολείο κάνοντας κατάληψη.

Αξίζει να σχολιάσουμε μερικά από τα επιχειρήματά της καθώς συχνά τα συναντάμε αυτούσια στο λόγο αντιεμβολιαστών:

«Έχω περάσει και εγώ κορονοϊό, με όλα τα συμπτώματα, δύσκολα».

Τι σημαίνει άραγε αυτό, ότι μετατράπηκε σε κάποιου είδους αυθεντία ή ότι δεν τον θεωρεί επικίνδυνο; Ελπίζουμε να μην εννοεί «εγώ το πέρασα οι υπόλοιποι να πάτε να πεθάνετε».

«Είναι καλός μαθητής και εδώ και τρεις ημέρες δεν μπορεί να μπει στην τάξη να κάνει μάθημα».
Δηλαδή; Οι καλοί μαθητές έχουν ανοσία; Και γιατί αφήνετε το παιδί εκτός μαθημάτων αρνούμενη το self test;

«Με βάση το νόμο του Συντάγματος Α 120 απαγορεύεται κάθε ιατρική πράξη στο παιδί χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα».
– Τι είναι ο νόμος του Συντάγματος; Και το Α 120; Μήπως αναφέρεται στην λεγόμενη ακροτελεύτια διάταξη, περί της τήρησης του Συντάγματος που επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων;

«Η ένστασή μου είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία των self-tests».
Τα self test έχουν ομολογουμένως χαμηλότερη αξιοπιστία σε ασυμπτωματικούς ασθενείς για αυτό έχουμε επισημάνει ότι αποτελούν πολύτιμο αλλά συμπληρωματικό εργαλείο ελέγχου. Τι προτιμάμε όμως, εκτίμηση χαμηλότερης αξιοπιστίας ή μη εκτίμηση;

Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να εμπεριέχουν που μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό των παιδιών μας. Tα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει στον οργανισμό αυτό το self-test. 
Τα τεστ δεν εμπεριέχουν κάτι. Δεν είναι εμβόλια ούτε υπόθετα. Συλλέγουν δείγμα από το οποίο βγαίνει το αποτέλεσμα. Όλες οι θεωρίες των ψεκασμένων αντιεμβολιαστών για την επικινδυνότητα της μπατονέτας έχουν καταρριφθεί.

Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχω τελειώσει και νοσηλευτική.
Συνεπώς αναρμόδια να εκφέρετε επιστημονική άποψη.

Έχω στην οικογένειά μου γιατρούς και γνωρίζω κάποια πράγματα από μέσα.
Η επωδός κάθε αρνητή του ορθού λόγου που κρύβεται πίσω από δήθεν επιστημονικά δεδομένα: «Μια ξαδέρφη μου, που ξέρει μια νοσοκόμα στο Λαϊκό, που είπε ότι…

 

Όλα αυτά ίσως ακούγονται κωμικά αλλά είναι τραγικά καθώς παρουσιάζουν ορισμένα από τα βασικά, επαναλαμβανόμενα στοιχεία των θεωριών συνομωσίας. Ας δούμε ορισμένες από τις λεγόμενες λογικές πλάνες που συναντάμε εδώ:

– Επίκληση στην αυθεντία (Ad Verecundiam). Η αναφορά σε πηγές τις οποίες είτε δεν κατονομάζουν, οπότε ενδέχεται να μην υπάρχουν, είτε δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. (Έχω τελειώσει νοσηλευτική, ξέρω γιατρούς).
– Επίκληση στο συναίσθημα (Argumentum ad Misericordiam). Το επιχείρημα, «πρέπει» να γίνει αποδεκτό καθώς δημιουργεί έντονα συναισθήματα αλλά όχι λογικά συμπεράσματα (πέρασα κορονοϊό, το παιδί μου είναι καλός μαθητής).
– Αναφορά στο Σύνταγμα. Αγαπημένο κείμενο των συνωμοσιολογιών σε όλο τον κόσμο, το οποίο είτε δεν έχουν διαβάσει, είτε δεν έχουν καταλάβει, είτε αναφέρονται σε άρθρα που έχουν καταργηθεί σε προηγούμενες αναθεωρήσεις. 

Συνεχίζοντας θα βρούμε αρκετές ακόμη μορφές λογικής πλάνης, όπως μια ιδιόμορφη επίκληση στην άγνοια (ad ignorantiam), διάφορες γενικεύσεις και περιπτώσεις των λεγόμενων επιχειρημάτων αντιπερισπασμού (ignoratio elenchi).

Είχαμε επισημάνει, πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα self test, ότι μπορούν να αποδειχθούν έως και «επικίνδυνα» εάν η κυβέρνηση τα παρουσιάσει σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα. Εάν δηλαδή η κοινωνία θεωρήσει ότι με αυτά προστατεύεται πλήρως και έτσι σταματήσει να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας. Είχαμε μιλήσει επίσης για τα πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα που ίσως κρύβονται πίσω από την προμήθεια.

Τα ίδια τα τεστ όμως δεν είναι επικίνδυνα. Είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας. και όσοι τα πολεμούν είναι εχθροί του κοινωνικού συνόλου. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όπως εξηγούσαμε ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους.   Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε καταστάσεις πανδημίας οι αρχές ίσως είναι αναγκασμένες να τους απομονώσουν για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο.  

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ