Με μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της διπλωματίας των τελευταίων δεκαετιών οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την επεξεργασία της βίζας του, την οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε καταθέσει πριν από 25 ημέρες.
Ο Ζαρίφ είχε σκοπό να καταγγείλει ως έγκλημα πολέμου τη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμάνι κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημέρωνε το σώμα ότι ο Σολεϊμανι βρισκόταν στο Ιράκ στο πλαίσιο ειρηνευτικής διπλωματικής αποστολής και για αυτό δολοφονήθηκε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αρκούμενος να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα σέβονται πάντοτε τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΟΗΕ. Αντίθετα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ό Μπράιν σχολίασε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν «όποτε έρχεται στη Νέα Υόρκη κάνει προπαγάνδα». O ίδιος απέδωσε εμμέσως την απόφαση στον Πομπέο λέγοντας ότι για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν η σωστή στιγμή να επισκεφθεί ο Ζαρίφ τις ΗΠΑ.
Εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Ιρανού υπουργού και δεν υπάρξει άμεση τοποθέτηση του ΟΗΕ, το κύρος του οργανισμού θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Εάν η χώρα, στην οποία βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια του οργανισμού, μπορεί να αποφασίζει ποιοι θα παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός οργανισμού που υποτίθεται ότι μεσολαβεί για την επίλυση διεθνών διαφορών;
Άρης Χατζηστεφάνου