ινδονησιακό νοσοκομείο βόρεια γάζα επίθεση βομβαρδισμοί ισραήλ αποκλεισμός νοσοκομεία

Το τελευταίο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας στο στόχαστρο του Ισραήλ

Σφοδρές επιθέσεις πραγματοποιεί από τα ξημερώματα το Ισραήλ στο τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Beit Lahia, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν με βολές πυροβολικού την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, αλλά και τους κυρίως χώρους του, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τουλάχιστον 12 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί του νοσοκομείου.

Το Ινδονησιακό νοσοκομείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και το τελευταίο που παρέμενε σε λειτουργία μέχρι χθες, αν και σύμφωνα με τη διοίκησή του μπορούσε να αξιοποιήσει μόλις περίπου 30-40% της δυναμικότητάς του.

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς, όμως, επλήγη η γεννήτρια του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει χωρίς ηλεκτρισμό και οι γιατροί του να αναγκάζονται να χειρουργούν υπό το φως φακών από τα κινητά τους τηλέφωνα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, βολές πυροβολικού έπληξαν και τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.

Όλα δείχνουν πως το Ισραήλ επιχειρεί να επαναλάβει στο Ινδονησιακό νοσοκομείο ό,τι έπραξε και στο Al-Shifa, όπου έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των χώρων γύρω από το νοσοκομείο και την περικύκλωσή του από ισραηλινά άρματα μάχης, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και σταδιακά εκδίωξαν όλους όσους βρίσκονταν εκεί, γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους.

Μέχρι την έναρξη της κυρίως ισραηλινής επίθεσης στο Al-Shifa στις 14 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο είχαν τελειώσει όλες οι προμήθειες συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ιατρικά μηχανήματα, όπως η παροχή οξυγόνου σε διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και η λειτουργία των θερμοκοιτίδων για τα πρόωρα νεογνά. Χθες Κυριακή, στο Al-Shifa παρέμεναν πλέον μονάχα 250 κρίσιμα τραυματίες και 25 άτομα ιατρικού προσωπικού, ενώ εκ των 39 πρόωρων νεογνών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, οκτώ πέθαναν και 31 κατάφεραν να εκκενωθούν.

Κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό που εκδιώχθηκε από το Al-Shifa, είχαν βρει καταφύγιο στο Ινδονησιακό νοσοκομείο, όπου συνολικά υπάρχουν περίπου 150 ασθενείς, 100 άτομα ιατρικού προσωπικού και εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Όπως και στην περίπτωση του Al-Shifa, μαρτυρίες κάνουν λόγο για στοχοποίηση οποιουδήποτε προσπαθεί να φύγει από το Ινδονησιακό νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Anas al-Sharif, επικρατεί πανικός ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ «Τα θύματα στοιβάζονται στο πάτωμα».

Τα νοσοκομεία είναι στόχοι

Οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού που πλήττουν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων) από τις 8 Οκτωβρίου είναι κάθε άλλο παρά μεμονωμένες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είχαν καταγραφεί 108 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, έως τις 5 Νοεμβρίου, σε διάστημα 4 εβδομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 512 άνθρωποι εκ των οποίων 16 υγειονομικοί και να τραυματιστούν 654 μεταξύ των οποίων 37 υγειονομικοί εν ώρα εργασίας.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα καταστρατηγήσει τις εξαιρέσεις που προσδιορίζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που ενώ απαγορεύει ρητά τις επιθέσεις σε υγειονομικές μονάδες προβλέπει συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες αυτή η προστασία αίρεται. Σε αυτές τις συνθήκες, όμως, ρητά ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η παρουσία ασθενών ή τραυματισμένων μαχητών και η ύπαρξη μικρού οπλισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Ahli, όπως αναφέρει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Neve Gordon, όπου «είδαμε μια άμεση — θα μπορούσαμε να πούμε αντανακλαστική — αντίδραση του Hananya Naftali, social media influencer που έχει εργαστεί ως σύμβουλος του Νετανιάχου στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος αμέσως μετά την είδηση (σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί) ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ “χτύπησε μια βάση τρομοκρατών της Χαμάς μέσα σε ένα νοσοκομείο”».

Όπως σημείωνε ο Gordon, «…οι σημερινοί ισχυρισμοί ότι τα νοσοκομεία Shifa και Al Quds βρίσκονται πάνω από το αρχηγείο της Χαμάς προετοιμάζουν το κοινό για επιθέσεις, δοκιμάζοντας το έδαφος, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν μια νομική υπεράσπιση με βάση την αναλογικότητα και τη στρατιωτική αναγκαιότητα.»

Κα εξηγούσε περαιτέρω: «η έννοια της στρατιωτικής αναγκαιότητας είναι ανοιχτή σε ερμηνεία και η πλευρά που θέλει να δικαιολογήσει την επίθεση μπορεί εύκολα να διογκώσει την αξία του στρατιωτικού στόχου. Μετά τον βομβαρδισμό πυκνοκατοικημένων οικιστικών κτιρίων στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στις 31 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι εκεί κρυβόταν ένας τρομερός ηγέτης της Χαμάς, και τώρα ακούμε ότι τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς βρίσκονται κάτω από το νοσοκομείο Shifa… Η ιδέα και στις δύο περιπτώσεις είναι να υπογραμμιστεί ότι η αξία του στόχου είναι εξαιρετικά υψηλή και επομένως ότι το Ισραήλ τηρεί την αρχή της αναλογικότητας ακόμη και αν πεθάνουν πολλοί άμαχοι.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ