Σκίτσο Steve Bell

Το σκίτσο που έκοψε ο Guardian και η δεύτερη δολοφονία της Ραζάν Αλ-Ναζάρ

Ο Guardian αρνήθηκε να δημοσιεύσει σκίτσο του Steve Bell που ασκεί κριτική στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σκίτσο δείχνει τους πρωθυπουργούς Τερέζα Μέι και Μπενιαμίν Νετανιάχου να συζητούν, ενώ ανάμεσά τους καίγεται η νεαρή Παλαιστίνια νοσοκόμα Ραζάν Αλ-Ναζάρ, που δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ο σκιτσογράφος απάντησε με επιστολή στους εκδότες του Guardian, διαμαρτυρόμενος γιατί δυσφημίστηκε και λογοκρίθηκε.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διακινούν παραποιημένο video με τη νοσοκόμα Ραζάν Αλ-Ναζάρ.

Οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ μόνταραν ένα video στο οποίο μιλά η Ραζάν Αλ-Ναζάρ, έτσι ώστε να φανεί ότι δήλωσε «Είμαι μια ανθρώπινη ασπίδα» (human shield). Στην πραγματικότητα είχε πει «Είμαι εδώ ως μία ανθρώπινη ασπίδα διάσωσης, για να προστατεύσω και να σώσω τους τραυματίες της πρώτης γραμμής».

Ο όρος human shield έχει αρνητικό νόημα και χρησιμοποιείται όταν αυταρχικά καθεστώτα μετατρέπουν άμαχους σε ασπίδα, για να αποφύγουν στρατιωτικά χτυπήματα από τους αντιπάλους τους.

H ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σε άρθρο γνώμης που υπογράφει ο συγγραφέας Γκιντεόν Λεβί αναφέρει ότι ύστερα από την πραγματική δολοφονία της Ναζάρ ο ισραηλινός στρατός προχωρά και με μια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα.

«Η Ραζάν αλ Ναζάρ δεν ήταν άγγελος του ελέους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναφερόμενος σε μια νεαρή κοπέλα που προσέφερε εθελοντικά βοήθεια στα θύματα του Ισραήλ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ