Την απόφασή τους για ίδρυση Συνδικάτου ανακοίνωσαν εργαζόμενοι της Google, με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα The New York Times που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.
Στο Συνδικάτο Εργαζομένων της Alphabet, όπως ονομάζεται η μητρική εταιρεία της Google και των υπόλοιπων συνδεόμενων με αυτήν εταιρειών, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, και αποτελεί το πρώτο παράδειγμα συνδικαλισμού σε μία από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Το Συνδικάτο, τουλάχιστον προς στιγμήν, δεν θα επιζητήσει αναγνώριση από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, και έτσι δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. Η επιλογή αυτή ήταν όμως εκούσια, καθώς έτσι το Συνδικάτο θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει κάθε εργαζόμενο της Alphabet που θα γίνει μέλος του, είτε είναι πλήρους επίσημης απασχόλησης, είτε εκ περιτροπής, μειωμένου ωραρίου ή εξωτερικός συνεργάτης.
Η δημιουργία του συνδικάτου έρχεται έπειτα από τις πολυετείς διαμαρτυρίες των εργαζομένων της Google για μια σειρά από πρακτικές της εταιρείας — από τη συνεργασία της με την αμυντική βιομηχανία και τα σχέδια για δημιουργία λογοκριμένης μηχανής αναζητήσεων στην Κίνα, μέχρι τους χειρισμούς της σε εσωτερικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός και οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.
«Για πολύ καιρό, χιλιάδες από εμάς στην Google — και σε άλλες θυγατρικές της Alphabet — έχουμε δει τους διευθύνοντες να απορρίπτουν τις εργασιακές μας ανησυχίες», έγραψαν στο άρθρο τους στους NY Times οι δύο εκλεγμένοι στην ηγεσία του συνδικάτου. «Τα αφεντικά μας έχουν συνεργαστεί με καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Έχουν αναπτύξει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης προς χρήση του Υπουργείου Άμυνας και έχουν κερδοφορήσει από διαφημίσεις ομάδας μίσους. Έχουν αποτύχει να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλαγές για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της εταιρείας με τη διατήρηση έγχρωμων ανθρώπων».
Η δημιουργία του συνδικάτου ξεκίνησε εν κρυπτώ περισσότερο από έναν χρόνο νωρίτερα, όπως δήλωσε στο CNN ο Άντριου Γκέινερ-Ντιούαρ, ένας εκ των ηγετών της προσπάθειας. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία του έπρεπε να γίνουν πρόσωπο-με-πρόσωπο και υπήρχε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των ατόμων που θα προσεγγίζονταν. Στο παρελθόν, εργαζόμενοι που έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους με πολιτικές της εταιρείας έχουν απολυθεί, με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων να καταθέτει καταγγελία εναντίον της Google για την απόλυση δύο εργαζομένων τον περασμένο Δεκέμβριο.