Καθώς το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της δύναμής του περιμετρικά της Κίνας και ενώ οι διοικητές των πλοίων παίρνουν όλο και συχνότερα εντολές να παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες που η Κίνα υποστηρίζει ότι ανήκουν στα χωρικά της ύδατα, το ενδεχόμενο ενός τραγικού «λάθους» αυξάνεται γεωμετρικά. Πέρα από το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, όμως, η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει αρχίσει να κάνει μετάσταση και σε άλλες περιοχές καθώς οι δύο χώρες αναζητούν απεγνωσμένα συμμάχους.
Στην τελευταία σκηνή του «Top Gun», καθώς ο Τομ Κρουζ γιορτάζει την αποφόιτησή του από τη σχολή επίλεκτων πιλότων, καλείται να πάρει μέρος σε μια επείγουσα αποστολή: Ένα σκάφος επικοινωνιών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «έχει παρεκκλίνει από την πορεία του» και βρίσκεται σε «εχθρικά ύδατα». Οι περήφανοι πιλότοι καβαλάνε τα F-14 Tomcat και κατατροπώνουν τους οχτρούς, που έρχονται για να τους αναχαιτίσουν με σοβιετικά MiG-28. Αυτό που ουσιαστικά συνέβαινε ήταν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν εισβάλει στα χωρικά ύδατα ενός κυρίαρχου κράτους και όταν η πολεμική αεροπορία αυτής της χώρας ήρθε να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβαινε, οι αμερικανοί πιλότοι άρχισαν να σκοτώνουν έναν προς έναν τους πιλότους της.
Προφανώς μια ταινία σαν το «Top Gun» που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής –και για αδιευκρίνιστους λόγους συμπεριλαμβάνεται πλέον στο αρχείο του αμερικανικού Κογκρέσου μαζί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης– δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό τέλος. Το σενάριο γράφτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από επιτελείς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι αποφάσιζαν όχι μόνο ποιος θα είναι ο εκάστοτε «κακός» της ιστορίας, αλλά ακόμη και ποια γκόμενα θα έριχνε ο Τομ Κρουζ (η αρχική ιδέα να φλερτάρει με μια πιλότο απορρίφθηκε λόγω των εσωτερικών κανονισμών της αεροπορίας και στη θέση της τοποθετήθηκε μια εκπαιδεύτρια με συμβόλαιο εξωτερικού συνεργάτη).
Δεν γνωρίζουμε αν οι επιτελείς του Πενταγώνου θα απολαμβάνουν την ίδια σεναριακή ελευθερία και στο «Top Gun 2», η κυκλοφορία του οποίου επιβεβαιώθηκε και επισήμως πριν από μερικές εβδομάδες. Μπορούμε, όμως, με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αν τους ρωτούσες ποιος είναι σήμερα ο απόλυτος εχθρός της αμερικανικής αυτοκρατορίας θα σου απαντούσαν με μια φωνή… η Κίνα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο περιοδικό Unfollow